IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street въвежда ограничения при силна волатилност

Колебания от над 10% в рамките на до 5 минути при акциите от S&P 500 ще водят до петминутни прекъсвания на търговията

22:46 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street въвежда ограничения при силна волатилност

Щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) одобри правило, което ще преустановява търговията с акции от индекса S&P 500 в периоди на силна волатилнст, предава Bloomberg.

За 5 минути ще бъде преустановявана търговията по всяка позиция, която е претърпяла изменение в цената от над 10% в рамките на до 5 минути.

Ограничението ще бъде въведено от Нюйоркската фондова борса (NYSE) утре и ще продължи до 10 декември. Мярката е в отговор на моментния пазарен срив от 6 май, когато за 20 минути акциите загубиха 862 млрд. долара от капитализацията си.

Според шефът на SEC Мери Шапиро, прекъсванията ще намалят веоятността за повторение на тази необичайна пазарна активност.

От утре прекъсвания на NYSE ще бъдат въведени за пет позиции: EOG Resources Inc., Genuine Parts Co., Harley-Davidson Inc., Ryder System Inc. и Zimmer Holdings Inc. За останалите акции от S&P 500 те ще влязат в сила от 16 юни. Борсовият оператор Nasdaq ще въведе ограниченията от 14 Юни.

Междувременно в сайта на SEC са били получени доста писма с коментари относно мярката. Според някои инвеститори регулаторът трябва да сложи лимит за спад на акциите, вместо да спира временно търговията с тях. Подобни ограничения се използват при търговията с фючърси на чикагската борса (CME).

”Прекъсванията ще намалят волатилността ако ликвидността или рационалността се възвърнат преди възстановяването на търговията”, пише Лоурънс Харис, професор по финанси в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.

„Ограничаването на спадовете до определено ниво може да „минимизира” разходите, свързани с прекъсванията и ограничаването на непрестанния поток от финансова информация по време на ключови периоди”, се казва в писмото на базираната в Ню Йорк Hudson River Trading LLC. Към него се присъединяват и други фирми за автоматизирана борсова търговия.

„Създаването на ценови коридор по време на волатилните периоди ще предотврати сделките, продиктувани от грешки”, смята Дан Матисън от Credit Suisse. „Тези правила показаха ефективност при търговията с фючърси.”

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още