IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската индустрия расте за четвърти пореден месец

България обаче е сред трите страни в ЕС с все още отрицателен ръст на индустриалното производство

12:44 | 14.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия расте за четвърти пореден месец

Възстановяването на растежа на световната икономика, заедно със силното поевтиняване на еврото през тази година, даде своето отражение и върху състоянието на европейската индустрия. 

Тя отчете своя четвърти пореден месечен ръст през април, който се оказа и по-силен от очакваното. За това допринася и обезценката на еврото с близо 16% срещу долара и със 17% срещу йената от началото на тази година, което прави индустриалните стоки на производителите от еврозоната по-конкурентни на външните пазари.

Това показаха днешните данни на Евростат, от които стана ясно, че индустриалното производство на 16-те страни от еврозоната се е увеличило с 0,8% спрямо март, когато нарасна с 1,5% на месечна база.

Отчетеното увеличение за 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) възлиза на 0,5% през април, след като през март индустриалното производство там се повиши с 1,4% на месечна база.

С най-силен ръст през април се отличава индустрията в Литва (6,0%), Естония (2,4%) и Дания (2,2%). В същото време Ирландия (-10,9%), Португалия (-4,4%) и Гърция (-3,4%) са страните с най-силен месечен спад на индустриалното производство.

В сравнение с миналогодишните си нива индустриалната продукция в еврозоната се е увеличила с 9,5%, докато за ЕС годишният й ръст е в размер на 7,8 на сто. Прави впечатление, че България е сред трите страни с отрицателен годишен ръст на индустриалното производство през април. Българската индустрия се е свила с 2,6% през последните 12 месеца, като по спад ни изпреварват единствено две от страните с най-големи фискални затруднения в еврозоната – Ирландия (-2,8%) и Гърция (-6,4%).

Междувременно индустриалното производство на Германия, която е най-голямата икономика в Европа, се повишава с 0,8% на месечна и 13,9% на годишна база през април. Само Естония и Холандия отчитат по-голям годишен ръст на своето индустриално производство от 18,3% и 14,7% съответно.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0,2% през първото тримесечие на тази година спрямо последните три месеца на 2009 г., когато отчете нулев ръст.

Добрите данни за ръста на индустриалното производство в еврозоната повишиха силно курса на еврото днес. Към 12:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2247 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва силно с 1,3%. Курсът на еврото срещу долара расте по време на четири от последните пет валутни сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
При това правителство и при този финансов министър и тези резултати са много високи за България , което още веднъж пожтвърждава инерционния характер на икономиката.Ерго, лошото тепърва предстстои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още