IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обсъжда забрана за непокрита търговия със суапове за защита от фалит

Мярката ще бъде временна и ще се прилагат в случай на неблагоприятни обстоятелства, които сериозно застрашават финансовата стабилност или доверието в пазарите

17:41 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС обсъжда забрана за непокрита търговия със суапове за защита от фалит

Националните регулаторни органи на страните от Европейския съюз да получат „извънредни правомощия“, за „забрана или ограничаване“ на непокритата търговия с кредитни суапове за защита от фалит. Това гласи предложение обсъждано от страните членки на ЕС, цитирано от Bloomberg.

Мярката ще бъде „временна и ще трябва да бъде координирана“ от европейските пазарни регулаторни органи, се казва в изявление на Европейската комисия. Европейският парламент ще гласува утре отделен план за ограничаване на търговията с кредитни суапове за защита от фалит. Стъпките за ограничаване на спекулациите на европейските фондови пазари се предприемат в светлината на дълговата криза в Гърция.

Забраните ще могат да се прилагат в случай на „неблагоприятни обстоятелства, които сериозно застрашават финансовата стабилност или доверието в пазарите“, се казва в предложението.

Миналата седмица френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел призоваха ЕК да ускори приемането на мерки за ограничаване на финансовите спекулации, като препоръчаха забрана за някои залози срещу акции и държавни облигации поради „силната волатилност“ на пазарите.

Миналия месец Германия забрани непокритата търговия „на късо“ с някои финансови инструменти, докато в началото на юни германският кабинет предложи разширяване на забраната върху всички акции.

През тази година дълговата криза в Европа е заличила 4 трилиона долара от световните финансови пазари.

Комисията прикани всички заинтересувани страни да внесат своите гледни точки по предложения план до 10 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още