IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s смъкна рейтинга на Гърция, нивото му вече е „junk”

Редукцията бе с цели четири степени – от А3 на Ва1 и „отразява средносрочните кредитни показатели на страната

20:55 | 14.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Moody’s смъкна рейтинга на Гърция, нивото му вече е „junk”

Рейтинговата агенция Moody’s редуцира с цели четири степени рейтинга на държавните ценни книжа на Гърция и те вече са с оценка Ва1. Това означава, че правителствените облигации на южните ни съседи вече нямат инвестиционен рейтинг и са в графата нискокачествени (junk) облигации.

Преди понижението гръцките ДЦК имаха рейтинг А3.

„Рейтинг Ва1 отразява анализът ни на баланса между силните страни и рисковете, свързани със спасителната помощ на ЕС и МВФ”, заявяват от Moody’s.

„Този пакет ефективно елиминира всякакъв краткосрочен риск от банкрут заради липса на ликвидност и насърчава въвеждането на цялостен и устойчив набор от структурни реформи, които има голяма вероятност да стабилизират нивата на задлъжнялост на по-лесни за управление нива”, се посочва в мотивите на Moody’s.

От компанията обаче посочват и макроикономическите рискове и рисковете, свързани с прилагането на програмата за съкращение на разходите. Според оценките на Moody’s тези рискове съответват на рейтинг Ва1.

За момента перспективата пред кредитния рейтинг на Гърция е оставена от рейтинговата агенция като стабилна.

Реалният ефект от днешния ход на Moody’s би трябвало да остане доста минимален, като за това има доста предпоставки. На първо място, агенцията не е първата, която лишава облигациите на Гърция от инвестиционен рейтинг. Второ, перспективата, която поставят от Moody’s, е стабилна.

Третата причина е свързана с помощта от ЕС и МВФ, която вече се отпуска на страната и заради която Гърция няма нужда да набира средства от финансовите пазари. На четвърто място пък стои ангажиментът на Европейската централна банка да приема като обезпечение при отпускане на заеми гръцки облигации без оглед на техния рейтинг.

По ирония на съдбата именно днес в Атина пристигна съвместна делегация на ЕС и МВФ, която има за цел да проучи напредъка на Гърция в прилагането на плана за съкращение на разходите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не са закъсняли - ако бяха "стреляли" заедно с другите нямаше да има ефект защото така или иначе се "стреляше". А сега, като поутихна, има по-голям ефект, а и се поддържа "огъня" ;-) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
Libor
преди 13 години
тези от мудис май позакъсняха - последните 3 параграфа на статията го показват ясно. чакаме да изпълзят отново от дупките си всички, които очакват преструктуриране на банки, падания на бордове и други тем подобни глупости заради гърците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още