IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки счупиха рекорд по финансиране от ЕЦБ

Междубанковият пазар проявява недоверие към финансовите институции в страната и те почти нямат достъп до капитали

09:33 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанските банки счупиха рекорд по финансиране от ЕЦБ

Испанските банки теглят рекордни суми от Европейската централна банка, тъй като не могат да си осигурят средства от междубанковия пазар заради липса на доверие от останалите финансови институции.

През последния месец испанските банки са заели 85,6 млрд. евро, което е двойно повече от сумата, която финансовите институции са теглили от ЕЦБ преди фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.

Сумата се равнява на 16,5 на сто от всички кредити, отпуснати от ЕЦБ за последния месец.

Отпуснатата на испанските банки сума е безпрецедентна от създаването на еврозоната през 1999 година и показва огромна диспропорция спрямо отпуснатите на банките от другите страни средства, смятат анализатори на Royal Bank of Scotland. Причината е, че испанските банки представляват едва 11 на сто от банковата система в еврозоната.

През април испанските банки са заели суми в размер на 74,6 млрд. евро, или 14,4 на сто от общите средства, отпуснати от ЕЦБ за повишаване на ликвидността във финансовата система на еврозоната.

„Ако подозрението, че финансовите пазари са затворени за испанските банки и компании, са верни, то може да се очаква делът на средствата, насочени към банките в страната от общите кредити на ЕЦБ, да се увеличи и този месец“, посочва Ник Матюс от RBS.

Някои наблюдатели дори очакват, че трудностите, които изпитва Испания, съвсем скоро ще накарат страната да се обърне за помощ към стабилизационния фонд на еврозоната, който бе създаден заради проблемите на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още