IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Рецесията в Европа догодина е „почти неизбежна“

Според милиардера кризата в еврозоната има потенциала да доведе до разпадане на Европейския съюз

10:01 | 16.06.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Сорос: Рецесията в Европа догодина е „почти неизбежна“

Европа е изправена пред почти неизбежна рецесия през следващата година, както и няколко години на стагнация след това, смята милиардерът Джордж Сорос. Причината за това е политическият отговор на кризата в еврозоната, който ще предизвика низходяща спирала на икономическо развитие.

Проблемите, заложени при създаването на еврозоната, стават все по-остри, заяви Сорос по време на семинар, предава CNBC. Това кара специалистът да отправи предупреждение, че кризата в еврозоната има потенциала да доведе до разпадане на Европейския съюз.

Липсата на механизъм за коригиране на държавите, както и липсата на възможност на страните да напускат еврозоната, може да се окажат фатални слабости, смята Сорос.

В момента Германия диктува критериите за това как да се харчат 750-те млрд. евро, вкарани в механизъм за кризисно подпомагане на държавите, и налага на останалата част от Европа своите правила – търговски излишък и високо ниво на спестяванията. „Не е възможно обаче всички да бъдат кредитори, да бъдат на излишък, без някой да отчита дефицит“, предупреждава Сорос.

„Това е реалната опасност от настоящата ситуация – това, че се въвежда фискална дисциплина в момент на недостатъчно търсене и слаба банкова система, с изискването за балансиран бюджет, всъщност така се поставят основите за низходяща спирала“, твърди Джордж Сорос.

Германия ще се справи относително добре, защото дисциплината в еврозоната подкрепя нейната икономика, но това ще навреди на останалата част от Европа и стагнацията може да продължи с години.

„С други думи, смятам, че рецесията догодина е почти неизбежна с оглед настоящата политика“, обясни Сорос.

„Ако не се намери изход от ситуацията, може да се очаква увеличаване на социалното недоволство, това пък може да предизвика ръст на търсенето на ред и законност, а именно това се наблюдаваше в периода между двете Световни войни“, предупреждава Сорос.

В момента според Сорос не се наблюдава воля за обща фискална политика в Европа и ако това не се промени, то движението в негативна посока ще продължи, а „кризата в еврозоната ще има потенциала да разруши целия Европейски съюз“, категоричен е милиардерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Сорос не е просто спекулант, а най-известният спекулант. Единственото сигурно в неговите прогнози е, че има интерес да ги прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
kubeto83
преди 13 години
всички икономисти говорят че нещата се оправят и сега само нагоре.Но те винаги само това говорят.Но всички те са на заплата и всички са от средната класа и никога не забогатяват.Аз претпочитам да не ги слушам тях а хора като Сорос който и други такива които са станали богати в бичи пазар и още по богати в мечи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Libor
преди 13 години
и аз мисля, че сорос знае какво говори. доста време говори за гърция и за cds, оказа се прав. дано този път обаче да греши, че излизане от кризата + рецесия в еврозоната са някак несъвместими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bigiadri
преди 13 години
Мисля , че това един от най-великите спекуланти на нашето време!Той е напьлно наясно, как от позиция на решаващ глас на Форекс-пазарите може да манипулира! По важно е ,не какво казва ,а кьде инвестира! Ако Британския паунд е по силите му , то еврото не е льжица за неговата уста, но кой знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Прогнозите на Сорос за нова рецесия в Европа са силно преувеличени Възможно е или да бърка или да е заложил на долара канадския долар паунда и йената Според мен по вероятно е второто Европа е в трудна ситуация но бавно започва да се измъква от кризата Възтановяването в С А Щ като крило ще почне да се движи -през Великобритания Европа към Южна Корея и Япония Прогнозите на М В Ф са за чуствително нарастване на световната икономика и търговия Е Ц Б деиства много по решително и бързо отколкото преди Европа е 500 милионен пазар и ако неините граждани започната да се чувстват по-вече европийци и по малко германци французи хонландци българи и гърци Европа я чака добро бъдеще - въпреки мрачните прогнози на Сорос Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
абитуриент
преди 13 години
когаго индивиди като господина кажат добър ден е хубаво да се види слънцето.........значи е време да се купи евро.....?????!!!!!.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още