IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Мавродиев е новият председател на Комисията за финансов надзор*

В момента Стоян Мавродиев е зам.-председател на икономическата комисия в парламента, както и член на бюджетната парламентарна комисия

10:52 | 16.06.10 г. 7
Стоян Мавродиев е новият председател на Комисията за финансов надзор*

Парламентът избра за председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, съобщи БТА. 

Предложението направи съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров. За Мавродиев са гласували 119 народни представители, а 24 са били „против“.

В момента Стоян Мавродиев е зам.-председател на икономическата комисия в парламента, както и член на бюджетната парламентарна комисия. Той беше и сред вносителите на законопроекта, с който се направиха редица промени в Закона за КФН. 

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов посочи, че в продължение на години е допускан упадък на българската борса. Там се обезцени част от българския капитал, посочи той и допълни, че това е причината, поради която трябва да има смяна на председателя на комисията. 

Новизбраният председател на Комисията за финансов надзор, Стоян Мавродиев заяви, че първото нещо, което ще направи, е да назначи одит на дейността на комисията досега, заедно с анализ.

При мен основният принцип ще бъде прозрачност и яснота за слабости и за силни страни в работата на КФН, каза той пред журналисти в парламента.

Мавродиев посочи, че има известни съмнения за лоши практики в работата на КФН. По думите му трябва да се направи анализ на състоянието на трите сектора - инвестиционен, пенсионноосигурителен и застрахователен надзор, и след това да се предложат политики за подобряване на надзорната дейност на
КФН.

Комисията трябва да върши своите контролни функции, от които е абдикирала в момента, и да гарантира стабилността на небанковата финансова система, което е важно за стабилността на цялата финансова система, смята Мавродиев. Той даде като пример, че при фалитите на банки в САЩ е имало сериозни проблеми и за застрахователи на банковите активи.

Стоян Мавродиев, който досега беше депутат от ГЕРБ, посочи, че има определена идея кои закони трябва да се променят във връзка с по-ефективната работа на КФН, но предпочита първо да бъде направен анализ.

В отговор на въпрос той посочи, че парламентът със сигурност ще му липсва, тъй като в последните четири години се е занимавал с политика, но ще идва често в Народното събрание и ще разчита на подкрепата на колегите си от ПГ на ГЕРБ. Аз винаги ще остана част от този екип и мисля да продължим да работим добре заедно, заяви Мавродиев.

* Материалът е актуализиран в 12:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Направи ми впечатление, че човекът е бил от ДСБ, преминал е към ГЕРБ и въпреки това от ДСБ пак го подкрепят... Интересно е за тълкуване. Аз имам три версии на първо четене:- добър е- от ДСБ се държат европейски- ГЕРБ и ДСБ си сътрудничат.И трите ми харесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
nyseico
преди 13 години
За съжаление това ще е "новият морал" в политиката. Пишеш закон, с който да свалиш предходният "шеф" и заемаш "овакантеното" място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
MRP
преди 13 години
Аве на вас не ви ли се струва, че от това правителство всичките са *** ве. Ми тоя колкото пъти го гледам всеки път ми се струва много зле. И дянков и той ни излъга че става за нещо. Прецакаха всичко. Кризата можеше да мине много по-леко. Само оправдания ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
swot
преди 13 години
по добре това лоби отколкото лобито на кръга капитал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
tonigogov
преди 13 години
Както и да беше назначен досегашния председател беше отличен икономист, така е на г-н Мавродиев го чака много работа, за да оправдае смяната. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Айдеее... Банковото лоби се уреди много здраво. Жална ни майка от тук насетне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още