IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентското кредитиране стартира скоро

Преговорите с банките за студентското кредитиране са много трудни, защото повечето от тях са частни институции и не могат да изпълняват социални функции, каза министърът на образованието

17:28 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Студентското кредитиране стартира скоро

Студентското кредитиране скоро ще започне и ще бъде обявено съвсем скоро официално. Това каза днес пред журналисти министърът на образованието и науката Сергей Игнатов в столичното 18-о СОУ „Уилям Гладстон", цитиран от БТА.

За студентско кредитиране има 40 млн. лева държавна гаранция, припомни министър Игнатов.

Той съобщи, че преди два дни е подписан договор с една банка за извършване на студентското кредитиране, предстои през тези дни подписването и на договори с още няколко банки. По думите му преговорите с банките за извършване на студентското кредитиране са много трудни, защото повечето от тях са частни институции и не могат да изпълняват социални функции.

През новата учебна година ще има най-малко студенти в първи курс, в сравнение с предишни години, но следващите години ще бъдат още по-тежки по отношение на броя на кандидат-студентите, каза още Игнатов. Според него намаляването на първокурсниците е заради демографската криза.

До момента там, където имаше предварителни изпити за прием във висшите училища, напливът към тях от страна на кандидатите е с около 50 процента по-нисък, но ще се увеличи през летните сесии за кандидатстване, смята министърът на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още