IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще преследват икономически растеж на всяка цена

Основният дебат на срещата на Г20 е дали намаленото търсене или ескалиращите дългове представляват по-голям риск за глобалния растеж

11:34 | 22.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
САЩ ще преследват икономически растеж на всяка цена

САЩ има намерение да притисне икономическите си партньори от Г20 да не прибързват с плановете за затягане на фискалната си политика, докато възстановяването на световната икономика все още изглежда несигурно, пише Wall Street Journal.

Американският президент Барак Обама изрази загриженост, че на фона на крехкото възстановяване световната икономика може да изпадне отново в рецесия, ако правителствените стимули бъдат изтеглени твърде бързо, както това се е случило по време на администрацията на президента Хърбърт Хувър през 30-те години на миналия век, малко след началото на Голямата депресия.

Обама ще призове лидерите на страните от Г20, които ще се срещнат в Торонто в края на седмицата, да удължат програмите си за стимулиране на икономиката и така да насърчат икономическия растеж.

В същото време правителства по цял свят приемат мерки за съкращаване на бюджетните разходи и затягане на фискалната дисциплина.

Особено предпазливи се оказаха европейските лидери заради ситуацията в Гърция, където огромният дълг и перспективата за фалит на държавата подплашиха инвеститорите и принудиха Европейския съюз и Международния валутен фонд да приемат спасителен план за почти един трилион долара.

Представители на китайското правителство подчертаха, че ако програмите за стимулиране на икономиката бъдат продължени, това може да създаде финансови балони, които ще генерират риск. Според анализатори една от причините, поради която Китай обяви в събота, че ще разреши известна гъвкавост на валутата си, е овладяване на инфлацията, като се направи вносът в страната по-евтин.

Освен фискалната политика, други теми, които се очаква да бъдат дискутирани на срещата в Торонто, са ниските нива на потребление и големите търговски дисбаланси на Германия и Япония.

Канада от своя страна настоява за двойно съкращаване на бюджетните дефицити до 2013 г.

Представител на администрацията във Вашингтон заяви, че привидните различия на страните от Г20 са само на повърхността. Той подчерта, че всички работят в една и съща посока – постепенно да се ограничават правителствените програми за стимулиране на икономиката, като пазарите бъдат убедени, че правителствата ще успеят да намалят бюджетните си дефицити през следващите 3 до 5 години.

Темпото на намаляване на държавното финансиране е жизнено важно за световната икономика, която постепенно се възстановява от дълбоката рецесия. Основният дебат е кое представлява по-голям риск за растежа - намаленото търсене или ескалиращите дългове?

„Тема номер едно на разговорите ще бъде колко бързо да се изтеглят пакетите за стимулиране на икономиката“, казва Кенет Рогоф, бивш главен икономист на МВФ. „САЩ са в едната крайност, преследвайки икономически растеж на всяка цена, докато останалите страни са по-предпазливи.“

Според икономистите на Обама, ако нивото на правителствено финансиране бъде намалено твърде бързо, това ще повлияе негативно на търсенето, което от своя страна ще подкопае растежа и светът ще бъде изправен пред нова рецесия – сценарий, известен като „инерцията на Хувър“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
САЩ няма защо да се безспокоят от растящите си дългове. В края на краищата, нали не смятат да ги плащат (т.е. ще ги платят с инфлирани долари като просто ги напечатат). И преди съм пускал линк към тази теория... :-)) http://***.segabg.com/fixed/vrpl.asp?id=3222424
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още