IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус заплаши да взима от транзитирания газ*

Според някои източници транзитът на руски газ дори е спрян, по думите на беларуския президент страната му и Газпром вървят към „газова война“

13:24 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Беларус заплаши да взима от транзитирания газ*

Беларус ще бъде принудена да започне да отклонява от предназначените за Европа обеми руски природен газ в случай на по-нататъшно намаляване на доставките на синьо гориво за страната от Газпром. Това се казва в писмо на правителството на Беларус до ръководството на Газпром, съобщава беларуската държавна информационна агенция „Белта“.

В писмото до Газпром пише по-конкретно: „Беларус моли да се въздържате от по-нататъшно ограничаване на доставките на газ до разрешение на конфликтната ситуация. В противен случай Газпром ще ни принуди да започнем да вземаме от количествата транзитиран газ за удовлетворяване в пълна степен на нуждите на националната икономика и населението на Беларус“.

Тази сутрин Газпром намали доставките на природен газ за Беларус с 30% заради неизплатен дълг от 200 млн. долара.

Малко след оповестяване на посоченото писмо от Беларус „високопоставен европейски източник“ е заявил, че възможното отклоняване за европейски газ от Беларус няма да създаде газова криза в Европа, съобщи Итар-Тасс.

В последните минути пък стана известно, че президентът на Беларус Александър Лукашенко е заявил, че Газпром и Беларус вървят към „газова война“, съобщи Итар-Тасс. Според съобщенията на руски медии Лукашенко е наредил да бъде прекратен транзитът на руски газ за Европа.

Според правителството на Беларус Газпром дължи на страната около 260 млн. долара от началото на годината за транзит през страната и докато сумата не бъде платена, транзитът няма да бъде възобновен.

Малко по-рано стана известно, че от Беларус са предложили да бъдат изплатени задълженията на страната от 200 млн. долара към Газпром до две седмици, но от Газпром са заявили, че няма гаранции за това.

Веднага представител на Европейската комисия заяви, че при спиране на транзита през Беларус само около 6,5% от обема на доставките ще пострада.

Украйна е готова за осигури допълнителен транзит за природен газ през своята територия в размер на около 20 млрд. куб. м (годишно), за да не се поставят под заплаха доставките за Европа във връзка с газовия конфликт между Русия и Беларус, заяви премиерът на Украйна Николай Азаров.

ЕК свиква спешна среща във връзка с газовия спор между Русия и Беларус. До момента комисията не е получила официална информация от Беларус за спиране на транзита. 

От ЕК посочват още, че в резултат на спиране на транзита на газ за Европа през Беларус, най-много ще пострада Литва, която основно получава газ по този маршрут. Ако доставките спрат, запасите на страната свършват за една седмица.

Полша и Германия също биха били засегнати от спирането на транзита през Беларус, но в малка степен, особено ако се увеличи транзита през Украйна.

*Актуализирано към 14 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още