IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимални изменения за борсовите индекси в Азия

Акциите на минните компании поскъпнаха заради очаквания, че новият премиер на Австралия ще отложи допълнителния данък за печалбите в сектора

11:54 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Минимални изменения за борсовите индекси в Азия

Повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион поеха внимателно нагоре след силните си понижения в сряда. Добивните компании се наредиха сред най-печелившите в региона заради очаквания, че новият премиер на Австралия Джулия Гилърд ще отложи заплануваното от предшественикa си Кевин Ръд силно увеличение на данъците върху печалбата на минните компании, предаде Bloomberg.

При встъпването си в длъжност Гилърд, която е първата жена – министър-председател на страната, обяви, че е готова на преговори във връзка с 40-процентния данък върху печалбата на минните компании в Австралия, който Кевин Ръд планираше да въведе от 2014 г.

Акциите на японските износители се понижиха след новината, че износът на страната забавя темпото си на ръст за трети пореден месец през май. Въпреки това главният японски борсов измерител завърши сесията с повишение от 0,1% до 9 928,34 пункта, докато австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,1% до 4 479 пункта.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с повишение от 0,1% до 117,14 пункта. Борсовият песимизъм на инвеститорите го понижи с 1,8% по време на предишните две сесии. Преди това MSCI Asia Pacific се повишаваше в продължение на осем поредни дни.

С най-силен ръст сред индексите в региона днес се отличи южнокорейският Kospi, който нарасна с 0,8% до 1 739,87 пункта, а най-губещи са сингапурският Staraits Times, който се понижава с 0,7% до 2 852,1, и Hang Seng, който също намалява с 0,7% до 20 714,38 пункта на борсата в Хонконг.

В Нова Зеландия NZX 50 изгуби 0,2% до 3 049,47 пункта, въпреки че данните от днес показаха увеличение на брутния вътрешен продукт на страната от 0,6% през първото тримесечие спрямо 0,9% ръст за предходното.

Shanghai Composite отстъпи с минималните 0,1% до 2 566,7 пункта. Той е най-губещият индекс в региона през тази година със спад от 22%. Причина за понижението му станаха мерките на правителството за ограничаване на банковото кредитиране и повишението на цените на недвижимите имоти. В началото на тази седмица Пекин обяви, че ще отпусне контрола върху своята валута, без обаче да се ангажира с конкретни мерки или срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още