IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби очаквания за пробив по време на срещата на върха в Канада

Лидерите на Г-8 са на различни мнения за възстановяването на световната икономика

13:25 | 26.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слаби очаквания за пробив по време на срещата на върха в Канада

Лидерите на осемте най-развити индустриални държави са на различни мнения как да бъде осигурено възстановяването на световната икономика, съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Срещата на Г-8 в Хънтсвил, Канада този уикенд вероятно ще покаже посоката на срещата на по-широката група на Г-20, която се събира в неделя в Торонто, Канада, малко след като Г-8 приключи работа.

Агенцията отбелязва, че очакванията за пробив по икономическите въпроси на срещите на върха на Г-8 (групата на осемте най-развити индустриални държави) и Г-20 (в която влизат големите развиващи се страни като Китай и Индия) в Канада са слаби.

Според Wall Street Journal обаче световните лидери са сближили позициите си относно това дали икономическият фокус трябва да е върху растежа или върху намаляване на дефицитите и дълговете.

„Сред Г-8  има консенсус относно средносрочния баланс между затягането на фискалните политики и насърчаването на растежа”, е заявил в петък висш служител от администрацията на американсия президент Барак Обама.

Страните от Г-8 и донорски групи са обещали да дадат до 2015 г. общо 7,3 милиарда долара за намаляване на смъртността сред децата и родилките в бедните държави, предава ДПА, като се позовава на канадския премиер Стивън Харпър.

Осемте най-развити индустриални страни са поели ангажимент да отпуснат 5 милиарда долара. Останалата част от сумата е обещана от държави като Нова Зеландия и Норвегия, както и от донорски групи като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Президентът на САЩ Барак Обама покани 18 африкански лидери да дойдат във Вашингтон през август, за да отпразнуват 50-годишнината от независимостта на своите страни, предава Франс прес, като се позовава на високопоставен представител на американската делегация на срещата на върха на Г-8.

Обама ще организира в началото на август специална проява по случай навършването на половин век от независимостта на тези бивши колонии.

Признаците за дълбоко разединение сред участниците в срещите на Г-8 и Г-20 за това с какъв темп правителствата трябва да съкратят дефицитите си, развълнуваха в петък финансовите пазари, пише Dnes.bg, цитирайки британския Гардиън.

Американците предупредиха за опасностите от двойна рецесия, ако страните започнат да ограничават изведнъж разходите си.

Водещите европейски икономики, особено Германия, поставят ново ударение върху намаляването на правителствените харчове и според някои очаквания Г-20 може да приеме комюнике в неделя, което да определи ориентировъчен график за размера и темповете на свиването на държавните разходи.

Британският всекидневник посочва, че желанието на домакина Канада е Г-20 да приеме предложението националните дефицити да бъдат съкратени наполовина до 2013 г.

Американският президент Барак Обама призова лидерите на страните членки на Г-20 да обединят усилия за постигане на икономически ръст, като заяви, че световните икономики са „неразривно свързани една с друга”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още