IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 се разбраха да се борят с дефицитите..., когато свърши кризата

При ясни доказателства, че възстановяването върви добре, страните от групата ще намалят дефицитите и ще затегнат правилата за банките

08:01 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Г-20 се разбраха да се борят с дефицитите..., когато свърши кризата

Лидерите на страните от Г-20 постигнаха съгласие, че трябва да се вземат мерки за ограничаване на бюджетните дефицити. Те стигнаха и до изявление, че ще започнат действия по намаляване на отрицателните салда, но това ще стане едва при наличието на достатъчно доказателства, че възстановяването на икономиката е устойчиво.

Целта, която си поставят развитите страни, е до 2013 година бюджетните дефицити да бъдат намалени поне наполовина, а до 2016 година да бъдат стабилизирани нивата на задлъжнялост. Това става ясно от общото становище, разпространено от лидерите на Г-20 след срещата, проведена през уикенда в Торонто, предава Bloomberg.

Другият ангажимент, който поемат страните от групата, е за затягане на правилата за регулиране на банките. Очаква се в много държави да бъдат въведени по-строги изисквания за капиталова адекватност и ликвидност, смятат анализатори.

„Честно казано, това е повече от очакваното, защото въпросите са доста специфични”, посочи след срещата канцлерът на Германия Ангела Меркел. „Това, че развитите страни приеха тази цел, е успех”, заявява Меркел относно общата цел на фискалната политика.

В общото становище се казва, че страните от Г-20 ще запазят плановете за насърчаване на икономиките и „ще предприемат съвместни действия” за гарантиране на устойчивото възстановяване. Това издава умерен тон на общата позиция и показва, че опитите за сближаване на вижданията на САЩ и Германия не са дали успех.

Противоречията между двете държави са свързани с призивите на Барак Обама Германия да увеличи държавните разходи и да се опита да насърчи вътрешното потребление. Намеренията на германския канцлер обаче са коренно противоположни, като Меркел настоява за ограничаване на разходите и борба с дефицита.

В общия документ се казва, че глобалната икономика се стабилизира по-бързо от очакваното, но възстановяването остава нестабилно и неравно.

Страните, представени на срещата на Г-20, съставляват 85 на сто от глобалната икономика. Въпреки това обаче между тях съществуват огромни разлики. В САЩ например БВП на глава от населението е 46 400 долара, докато в Индия е 3 100 долара.

По време на срещата в Торонто са били арестувани над 580 души, участвали в улични безредици. Както обикновено, срещата на Г-20 стана обект на атаки и протести от анархисти и антиглобалисти, които заляха града с насилие, допълва агенцията.

Следващата среща на страните от Г-20 ще се проведе през ноември в Сеул, Южна Корея. Очаква се тогава да бъдат обсъждани нови стандарти за регулация на банковия сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още