IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прехвърли сделката между Lidl и Plus към властите в България и Румъния

Сделката не създава проблеми за конкуренцията в никоя друга държава от ЕС

16:29 | 30.06.10 г.
ЕК прехвърли сделката между Lidl и Plus към властите в България и Румъния

Европейската комисия отнесе към органите за защита на конкуренцията в България и Румъния оценката на придобиването на Plus Bulgaria и Plus Romania от германския разпространител на стоки на дребно Lidl, съобщиха от ЕК. Lidl придобива магазините от германската група за продажби на дребно Tengelmann.

България и Румъния са поискали от ЕК да отнесе до съответните им органи по конкуренция онези части от концентрацията, които се отнасят до българския и румънския пазар, като са изтъкнали, че сделката се отразява на конкуренцията на техните вътрешни пазари.

В предварителното проучване на комисията е потвърдено, че планираната сделка би се отразила на конкуренцията на няколко местни пазара за всекидневни потребителски стоки в България и Румъния. Комисията смята, че българските и румънските органи по конкуренция са компетентните органи, които да разследват ефектите от сделката върху техните местни пазари. Сделката не създава проблеми за конкуренцията в никоя друга държава от ЕС.

Lidl е част германската Schwarz Group, която управлява над 9 хил. магазина в 23 държави в Европа, сред които Румъния и България.

Комисията е била уведомена за сделката на 5 май тази година. Плановете за придобиването станаха известни още през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още