IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставки във френския кабинет след скандали с прахосване на държавни пари

Оставките на държавния секретар за международното развитие и секретаря за парижкия регион са били приети от президента Никола Саркози

11:38 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оставки във френския кабинет след скандали с прахосване на държавни пари

Двама френски държавни секретари са подали оставки в неделя заради скандал, свързан с прекомерните им разходи, предаде Ройтерс.

Оставките на държавния секретар за международното развитие Ален Жоянде и Кристиян Блан – държавен секретар за парижкия регион, са били приети от президента Никола Саркози.

Жоянде стана обект на критика заради използването на частен самолет срещу сумата от 116 500 евро, с който е отишъл на среща в Мартиника, а Блан е купил с държавни пари хавански пури за 12 хил. евро.

Саркози, чийто рейтинг се срива, намекна миналата седмица, че може да има преразпределение на постовете в правителството през октомври.

Междувременно министърът на труда Ерик Вьорт, който е и „архитектът“ на непопулярната пенсионна реформа, също се замеси в скандал, свързан с финансите на най-богатата жена във Франция – Лилиан Бетанкур.

Съпругата на Вьорт е помагала за счетоводството на Лилиан Бетанкур, която е наследничка на козметичния гигант L'Oreal, и социалният министър беше обвинен в конфликт на интереси, тъй като не е наредил проверка на данъците на милиардерката, докато е бил министър по бюджетните въпроси от 2007 до март 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още