IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София са поевтинели с 16% през второто тримесечие

Средната цена на продадените апартаменти в София за второто тримесечие е 870 евро на кв. м, или най-ниската от началото на кризата, сочи доклад

12:50 | 06.07.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Жилищата в София са поевтинели с 16% през второто тримесечие

Цените на жилищните имоти в София са отчели спад от 16% през второто тримесечие в сравнение с първото, сочи доклад на компанията за имоти Bulgarian Properties (Бългериан Пропертис).

Имотният пазар през второто тримесечие на 2010 г. даде абсолютно разнопосочни сигнали. След половингодишна стабилизация на обема на сделки от март месец започна нарастване на сделките и се появиха първи очаквания за излизане на пазара от кризата. Увеличението на обема сделки продължи и през април, като от компанията регистрират рекордни нива на продажби за периода от началото на кризата.

В последствие обаче около 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти пропаднаха поради отказ от страна на купувачите, обусловен от липса на средства или нараснала несигурност спрямо финансовата им стабилност.

Последва изключително слаб месец май с драстичен спад от 60% в броя на реализираните продажби в цялата страна спрямо април. А през месец юни продажбите се върнаха на нива близки до тези от март и април, но също така и близки до нивата от месец юни 2009 г., който беше един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.

Това V-образно движение на пазара и пълна противоположност на случващото се във всеки последователен месец ни кара да мислим, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, както прогнозирахме по-рано. Следващите няколко месеца ще бъдат ключови за посоката, в която ще се движи пазара до края на годината, се казва в анализа.

Несигурността относно антикризисните мерки, данъчната политика и др. оказаха моментално влияние върху имотния пазар през месец май. Що се отнася до чуждестранното търсене на имоти в България – то също спадна драстично през месец май вследствие на новините около гръцката криза и заплахите за европейската икономика.

Продажби

Средната цена на продадените апартаменти в София за второто тримесечие на 2010 г. е 870 евро на кв. м, което е най-ниската средна цена измерена от нашата компания от началото на кризата. Цените са отбелязали 16% спад спрямо първото тримесечие, когато средните цени бяха 1040 евро на кв.м. на база реално сключени сделки.

Средната цена на продадените апартаменти е 86 хил. евро. Година по-рано продадените апартаменти в София бяха на средна цена 66 600 евро, като за тази цена средно на 1020 евро на кв. м се купуваха предимно малки апартаменти с площ от около 60 кв. м. Тази година хората харчат по-големи бюджети за имоти в София, като купуват и по-големи апартаменти около 100 кв.м.

През първото тримесечие на 2010 г. се търгуваха апартаменти предимно в луксозния сегмент със средна цена от 119 300 евро и цени на кв. м между 1200 и 1400 евро на кв. м. За разлика от първото тримесечие, през второто около 50% от сделките бяха в ниския ценови сегмент на средна цена 35 хил. евро и между 500 и 600 евро на кв. м.

Обемът на продажбите в София и през второто тримесечие на годината се запазва стабилен – остава относително непроменен на месечна база от есента на 2009 г.

Средната наемна цена на апартамент в София за второто тримесечие на годината е 480 евро. Има повишение на наемните нива спрямо първото тримесечие на годината – от средно 400 евро на месец, което е ръст от 20%. Същевременно, наемният пазар в София бележи спад в обемите сделки с 26% спрямо първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Имотният пазар търси посока. Спадът в цените забавя ход ----------нещо зациклиха спадовете на цените- май ще отпушат поскъпванията ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Vinety
преди 13 години
"През първото тримесечие на 2010 г. се търгуваха апартаменти предимно в луксозния сегмент със цени на кв. м между 1200 и 1400 евро " ?!? ......хахаха, хихихи, муахаха..... гладен брокер - просо сънува !!! ...писна ни от тия платени статии , ей ! 70 % от хората в България не са виждали 2000 евро на куп, какви ни ги разправяте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
pioner
преди 13 години
нещата ще варвят на още по зле цените на ипотечите кредити ще се вдигат и хората ще изплащат кредита само до цената на оправданата инвестиция 100 - 110 % от жилището при оскапяване от 300 процента това означава при 15 годишна ипотека за закопуване на жилище изплащането му да спре на 5 - тата 6 - тата година и това ще доведе до ново повишаване на лихвите и намаляване на търрсенето на имоти.колкото до сегашната ситуация никои не копува когато има очаквания цената да пада и то с много, а ситоацията с финансирането на покупката е сложна и неясна дори в обозримо бъдеще затова цените на имотите ще падат докато достигнат муртвата си точка от стартово положение 199...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
vajvaj
преди 13 години
ejko, нещата не са толкова оптимистични! През април са имали ЕДНА сделка, а през май - с 40% по-малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
tikvenik yade tutman
преди 13 години
в общи линии се случва това,което се очакваше !1-) цените на апартаментите паднаха значително 2-) все по-осезаемо се раздвижва ипотечиня пазар и падат лихвите 3-) на хората им омръзна да чакат цени ,които им бяха обещали , защото хората знаят,че в БГ едно се обещава / друго се случва........спр. цените на тока,бензина,газта,.......а и животът е ДНЕС , това което се случва , докато мечтаем за розово бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ejko
преди 13 години
Нека да попитам: Анализът на Bulgarian Properties въз основа на колко сделки е направен (доколкото разбирам - правен е въз основа само на техни сделки).60% спад на сделките през май спрямо април ми звучи като: През април имахме 10 сделки, а през май - 4.Въобще - тенденциите, които са посочени, ми изглеждат направени върху изключително малък брой сделки, и в тази връзка - изключително НЕпоказателни за пазара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още