IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки общата тенденция за по-евтини жилища в някои райони се отчита ръст

Според данни на Адрес цените на жилищата в София бележат среден растеж от 1,5 на сто за полугодието

13:01 | 08.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Въпреки общата тенденция за по-евтини жилища в някои райони се отчита ръст

Въпреки общите тенденции на спад на пазара на жилищни имоти в България, цените в някои райони в София започват да се покачват, показва анализ на компанията за имоти Адрес.

„Ръстът на цените в столицата за последната година е безспорен, като нивата през първите шест месеца на 2010 г. отбелязват среден ръст от 1,46% спрямо предходното полугодие“, казват от компанията.

Според нейните данни покачване с 2 до 7% за полугодие се наблюдава в някои от районите на София, сред които Редута, Овча купел, Младост. В Дианабад и Слатина пък нивата са се покачили с над 10% за последните шест месеца. Понижение на нивата с до 11% за полугодие се наблюдава в райони като Надежда, Красно село, Дървеница, Витоша.

Според публикуван наскоро доклад на компанията за имоти Bulgarian Properties спадът в жилищните цени в столицата за второто тримесечие е 16%.

Между 470 и 1062 евро е излизал на купувачите квадратен метър жилищна площ в столицата през първите шест месеца на 2010 година, сочат данните на „Адрес недвижими имоти“ на база реално сключени сделки. Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като Модерно предградие, Обеля и Овча купел. Най-високи пък са били цените в района на Оборище, Манастирски ливади, Борово и Студентски град.

Пазарът е изключително специфичен и всичко е възможно

От Адрес казват, че около 250 евро е сумата, за която са се наемали двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през първото полугодие на 2010 година. Сред районите, в които наемите са се движели между 200 и 300 евро, са дори Център и Иван Вазов, както и Борово, Бъкстон, Лагера, Редута, Манастирски ливади, Дианабад. При едностайните жилища в столицата пък средните наемни нива са между 150 и 200 евро. Тристайните апартаменти започват от около 210 евро (за района на Люлин), но не надвишават 400 евро, сочи анализът.

Общата тенденция на спад на цените на жилищата вече не е новина, но това се оказва недостатъчно, за да донесе успокоение на пазара, казват от компанията. „Все по-трудно се сключват сделки - броят на огледите расте, както и активността на банките в отпускането на ипотечни кредити, което кара продавачите да се оттеглят в очакване на по-добри времена за изгодна продажба на своите имоти. Купувачите от своя страна имат желания и планове, но решенията им са трудни и се отлагат във времето.“

Липсата на яснота и общата нерешителност е единствената ясна тенденция, която се очерта на пазара през първото полугодие на 2010 г.

„Пазарът е изключително специфичен и всичко е възможно – както да продадеш на изключително висока цена, така и да купиш на уникално ниска”, споделя Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес.

„Погрешно се мисли, че ситуацията на пазара в момента е само в полза на купувачите... Но от известно време продавачите не се чувстват притиснати да продават на всяка цена и се оттеглят”, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
gerrard
преди 13 години
верно бе, раята няма търпение да купят на 1000 и кусур евро у Овча и то с ипотечен на 9 и нещо лихва за 20-30 години. Така се е раздвижил пазара, че мамата си е***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
манииии идвай баце, каква желязна мисъл само "Пазарът е изключително специфичен и всичко е възможно както да продадеш на изключително висока цена, така и да купиш на уникално ниска, споделя Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес."сега ще наискачат и останалите агенциики да разправят, че ръст има и пазара се раздвижва, и видиш ли хората вече нямат търпение да започнат да грабят евтините имоти, а тия да слагат дебелите комисионни и да бълват глупости по пресата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 13 години
И на мечката и се ядяли дренки като се събудила напролет! Ама повишението на цените е само в мечтите на такива като Адрес. Ех какви печалби и какви комисионни бяха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
SEBULBA
преди 13 години
Ами започва се! Полека лека цените на реалните активи започват да ръстат, а тези с хартийките, дето се плодят като въшки, защото всеки който има право да печата пари вече е натиснал копчето, ще го духат таратора... Дотук с мечтите на депозитарчетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
promanbg
преди 13 години
А защо не?! Дори и в кризата има хора с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
kirilenko14
преди 13 години
Най-голям ръст в Дианабад, а най-голям спад в Дървеница. Само от тази информация става ясно, че статията съдържа абсурдни твърдения и изводи, защото дори и наистина да е така, то това е извод направен на базата на най-много няколко сделки за квартал сигурен съм. Просто се чудя тия от Адрес за балами ни ли имат. Мечтите за "безплатни", така че всеки има право да пише каквото си иска, но в тази сериозна медия подобни статии не са добър PR определено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
DADA
преди 13 години
Гладна кокошка просо сънува.Тези от Адрес да си пият хапчетата, че много ги боли главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още