IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Penthouse обмисля оферта за придобиване на Playboy, акциите рязко нагоре

Книжата на Playboy скочиха с около 40% след новината за възможна сделка

22:10 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Penthouse обмисля оферта за придобиване на Playboy, акциите рязко нагоре

Playboy може да се превърне в обект на конкурентни престрелки, след като компанията собственик на Penthouse заяви, че се готви да попречи на Хю Хефнър да поеме пълен контрол върху Playboy. Хефнър е основателят на списанието, появило се на бял свят през 1953 г., като в момента има дял от близо 70% в него.

Марк Бел, изпълнителният директор на FriendFinder Networks, която притежава Penthouse, е потвърдил за FT, че офертата ще бъде направена в скоро време. „В момента, докато говорим, работим над нея“, казва той.

Той прави тези коментари, след като Хефнър отправи оферта, чрез която иска да поеме пълен контрол над Playboy в сделка, оценяваща изданието на 185 млн. долара. Направените по-рано опити за продажба на компанията бяха неуспешни.

Офертата на Хенфър предвижда цена на акция от 5,5 долара.

По време на дотком бума, когато Playboy обяви планове да отдели своето интернет подразделение, неговите акции се търгуваха на цени от над 30 долара. Впоследствие обаче позициите на порно индустрията в интернет отслабнаха, пише изданието.

Някои инвеститори обаче не бяха доволни от офертата. Марк Бояр от Boyar Asset Management, която притежава около 1% от Playboy, коментира, че предложената цена е прекалено ниска.

„Ние смятаме, че това е напълно неприемлива цена“, казва той. „Бихме предпочели компанията да остане независим бизнес през следващите две до три години. Ще има други хора, които ще оферират и това ще стане на по-висока цена от сегашната оферта.“

Въпросното предложение е на цена от 40% над тази, на която акциите затвориха в петък. След оповестяването на новината в понеделник акциите на Playboy скочиха в Ню Йорк скочиха рязко – именно с около 40 на сто до над 5,50 долара за брой.

Хефнър притежава 69,5% клас А акции, които му дават право на глас, както и 27,7% акции клас В.

Тиражът на Playboy достигна своя връх през 70-те години до 7 млн. броя. Днес той е около 1,5 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още