IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на апартаментите в Гърция се върнали на нивата от 2006

До 14% достига спадът в цените на някои места в Гърция за първото тримесечие

16:34 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на апартаментите в Гърция се върнали на нивата от 2006

Цените на жилищните имоти в Гърция са загубили "четири години от стойността си" и са се върнали на нивата от 2006 г. в следствие на продължителния спад, който характеризира пазара в страната и през 2010 г., пишат гръцките медии.

Това са заключенията от анализ на гръцката компания за имоти Propindex. Компанията издава индекс на цените на имотите, изготвен на базата на информация от някои от най-големите банки в страната като Националната банка на Гърция, Alpha Bank и Eurobank. За първото тримесечие на 2010 г. са ползвани и данни на гръцката банка Probank, с които информацията се базира общо на 80% от жилищните кредити, отпуснати в Гърция.

Според индекса на компанията за първите три месеца на годината цените на апартаментите в страната са отчели понижение средно от 7,7% в сравнение със същия период на 2009 г.

Този спад се засилва в сравнение с миналата година. По думите на Ари Каритино, директор Недвижими имоти в Националната банка на Гърция, „трендът се движи рязко надолу и не е изключено да достигне двуцифрени стойности до края на годината“.

Според резултатите на анализа спадът е най-голям в Лариса – 14%, в Солун – 12,6%, както и в някои квартали на Атина и Солун, където понижението също надминава 10%.

Въпреки това на тримесечна база темповете на спад се забавят. Понижението за първото тримесечие на 2010 г. е 1,7% на тримесечна база спрямо 2,8% през последното тримесечие на 2009 г. и 3,4% за третото тримесечие на миналата година. Експертите оценяват тази тенденция като успокоителна, показва, че кризата в гръцката икономика „може да не е толкова тежка“, пише гръцкото издание Imerisia.

Анализът показва ясна тенденция към покупката на по-стари жилища, като делът на тези, които купуват имоти ново строителство (по-нови от пет години), се е понижил до 26,3% от всички купувачи в сравнение с 30,2% миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още