IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската рупия стана петата валута със собствен символ

Знакът ще помогне за отличаването й от другите рупии по света

18:07 | 15.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Изображение: Правителството на Индия
Изображение: Правителството на Индия

Индийската рупия стана петата валута в света, която разполага със собствен графичен символ, съобщава The New York Times.

Така валутата на втората по население държава в света се присъедини към щатския долар, британския паунд, еврото и йената.

Символът на рупията представлява модифицирана буква от азбуката Даванагари, която се използва за писане на Хинди – официалният език в Индия.

Знакът е бил създаден от студент в Индийския технологичен институт, изучаващ шрифтове и печатарско дело, който в края на седмицата ще започне и преподавателска дейност.

Той е бил избран от пет финални кандидатури, отсети от 3 000 първоначални предложения и впоследствие одобрен от висши министри в индийското правителство. Студентът е спечелил награда от 250 хил. рупии, или около 5 360 щатски долара.

„Символът ще придаде идентичност на валутата, допълнително подчертавайки силата на нашата икономика“, е заявил индийският финансов министър. Знакът ще помогне и за отличаването на рупията от други валути със същото наименование, като непалската, пакистанската и индонезийската рупии.

Възприемането на нови валутни символи по света обикновено отнема известно време, припомня в заключение американското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mehudi
преди 13 години
рублата също има символ, "символът на йената" е доста универсален символ в източна азия - ползва се и в китай, и в корея. да ви имам преписвачите на статии :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още