IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пшеницата в Европа поскъпва, у нас - засега не

Хлебната пшеница в Европа поскъпна за седмица с още 6% и достигна цената на царевицата, у нас засега сделки няма

11:05 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пшеницата в Европа поскъпва, у нас - засега не

Изминалата седмица беше характерна с поскъпване на хлебната пшеница на стоковите борси в Европа и САЩ. Ръстът на цените започна преди две седмици и продължи, след като стана ясно, че няма да се изпълни първоначалната прогноза на Световния съвет по зърното за реколта от пшеница малко над средната в Европа и света.

Причината са влошените метеорологични условия за пшеницата точно преди жътва. Поради обилните дъждове част от пшеницата в Европа не може да се прибере навреме, което влошава качеството й и тя минава в категория от хлебна във фуражна. В Русия в същото време температурите са доста високи за региона и има засушаване, което може да се отрази на количеството на пшеницата.

При дадените обстоятелства, а и като се има предвид, че Европа при необходимост купува жито основно от Русия, то има тенденция цената на пшеницата на европейските борси да се задържи на сегашните нива или да се вдига, казаха за Investor.bg наблюдатели на международните стокови пазари.

По-конкретно, на борсата в Будапеща (където цените са около средните за Европа) цената на пшеницата (преизчислена в лева) към днешна дата е 292 лв./т, което е повишение с над 6% за седмица (за седмицата 5-11 юли поскъпването беше с 15%). По този начин цената на пшеницата се изравни отново с тази на царевицата, която през последните два месеца беше с 10-15% по-висока. Главно поради влошените условия за прибирането му и съответно очаквания за по-ниска реколта, фуражният ечемик в Будапеща също поскъпна, и то с 16% за седмица, до 214 лв./т.

Пшеницата на борсата в Чикаго през последните дни също поскъпна наведнъж с 11% до 219 долара/т, главно поради неблагоприятни метеорологични прогнози за пшеницата за следващите дни. Така и разликата с цената на царевицата в САЩ, която сега е 155 долара/т, се увеличи.

На Софийска стокова борса (ССБ) през изминалата седмица продължиха да се предлагат офертите за покупка на големи количества фуражна пшеница и ечемик при същите цени, които вече са под средните за Европа, но насрещни оферти още няма. Поради тази причини към момента у нас не може да се прогнозира дали хлебното зърно също ще поскъпне, както в Европа.

На ССБ през миналата седмица беше сключена сделка за продажба на едро на кашкавал „Витоша“ при цена от 4437 лв./т. Бяха сключени и сделки на едро за продажба на дизелово гориво за 1146 лв./1000 л и на газьол за отопление за 1192 лв./1000 л*.

Тенденцията на поскъпване на основните храни на европейските борси през последните дни важеше, макар и в малка степен, и за маслодайния слънчоглед в Будапеща - който сега струва 598 долара/т (покачване от 27 долара/т са седмица) и за суровото олио в Ротердам, достигнало 935 долара/т (поскъпване от 25 долара/т за седмица).

Единствена от основните храни, сред поскъпването си преди две седмици, сега захарта в Лондон поевтиня с 5% до 574 долара/т.  

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още