IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google сключи сделка за търговия с вятърна енергия

Сделката ще позволи на Google Energy LLC да се снабдява с големи количества енергия от възобновяеми източници

12:10 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google сключи сделка за търговия с вятърна енергия

Интернет компанията Google сключи 20-годишен договор за закупуване на „зелена“ енергия от вятърната централа на американската компания NextEra, предаде Wall Street Journal.

По този начин Google стъпи на пазара за търговия на едро с електроенергия.

Базираната в Калифорния компания ще купува всяка година през следващите 20 години по 114 мегавата енергия, генерирана от вятърната централа на NextEra в Айова.

Цената е предварително определена, като Google ще продава електроенергията, която не ползва за свои нужди, на местната енергийна мрежа чрез спот пазара.

Този ход ще помогне на Google да се предпази от неблагоприятни увеличения на цените на енергията в бъдеще, както и да намали емисиите на въглерод от своята дейност.

Това ще даде и финансова сигурност и на NextEra, която ще може да работи върху изграждането на нови проекти за чиста енергия.

Сделката е поредната стъпка от страна на Google за навлизане в сектора на енергетиката и е първата за нейното подразделение Google Energy LLC, формирано през декември миналата година. Тя ще му позволи да се снабдява с големи количества енергия от възобновяеми източници, като участва на пазара на едро.

През последната година Google инвестира активно в компании за производство на слънчева и вятърна енергия, както и в геотермални технологии. През февруари тя получи одобрение за търговия на едро с електроенергия от регулаторните органи в САЩ.

През май Google инвестира 38,8 млн. долара в две вятърни ферми в Северна Дакота, което стана първата й пряка инвестиция в обществено значим проект за производството на електроенергия от възобновяеми източници.

Засега количеството на изразходваната от Google електроенергия остава неясно, тъй като компанията не разкрива колко центрове за данни има и къде са разположени те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още