IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на Експат Бета АДСИЦ привлече 8 пъти повече от минимума

С общо 800 300 акции се увеличава капиталът на дружеството

14:47 | 22.07.10 г. 5
Увеличението на Експат Бета АДСИЦ привлече 8 пъти повече от минимума

Увеличението на капитала на Експат Бета АДСИЦ е успешно с платените 800 300 нови акции с емисионна и номинална стойност 1 лв., съобщи дружеството.

Записаните акции са 8 пъти повече от минимума за успех на емисията, който бе 100 хил. акции.

След увеличението броят на акционерите почти се удвои, а капиталът на фонда стана общо 5 143 190 лв., което е увеличение с над 18%, посочват от Експат Бета АДСИЦ.

В същото време резултатите от увеличението са под очакванията на дружеството.

От Експат Капитал виждат няколко основни причини за по-слабия интерес, като основен е изключително неблагоприятните пазарни условия както на българската борса, така и по света. През периода на процедурата повечето пазари по света падаха.

Акциите на подобните АДСИЦ в България паднаха средно с 25% за последните 9 месеца, а общият пазарен индекс SOFIX - с над 30%. Друг проблем е, че оборотът на БФБ – София е много нисък, споделят от Експат Капитал.

Много от институционалните инвеститори имат прекалено големи експозиции в АДСИЦ и не биха искали да ги увеличат, е бил друг от проблемите пред увеличението.

Фондът е много малък в международен мащаб, за да бъде забелязан от големите инвеститори, се казва още в прессъобщението.

С набрания капитал екипът на Експат Бета АДСИЦ възнамерява да реализира няколко по-малки сделки при много атрактивни за фонда оценки през близките месеци. Целта е да се постигне максимална възвръщаемост за акционерите и повишаване на цената на акцията на борсата.

Основен актив на АДСИЦ-а в момента е парцел в к.к. Камчия.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 4,26% до 0,9 лв. за акция и 3,91 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Експат Бета АДСИЦ(XBT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
MILOM
преди 13 години
И сега Хаяско как ще купува подценени имоти на килограм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
grigorii23
преди 13 години
Несериозно е 100 хил.лв да са минималния праг за успешното увеличение. Да кажем, че вместо 800 хил. бяха събрали 100 - тогава увеличението пак би било успешно но инвестиционните цели и планове на практика пропадат (със 100 хил. ще купят само едностаеен) и инвестиралите в увеличението остават излъгани. Минималният праг според мен трябва да е съобразен със стойността на най-малката инвестиция която дружеството възнамерява да предприеме след увеличението. Успех в тези трудни времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Увеличението на Експат Бета АДСИЦ привлече 8 пъти повече от минимума.... е и?ще ходят по банките и ще търсят имоти на цени, които никой няма да им даде.лично мненине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nyankov
преди 13 години
Към коментара на Чичо Уорън:Предварително заявената сума от 43 милиона лева за увеличението е условна величина. Можеше и да е 430 милиона например - това не е минимум, който е задължителен за постигане или под който бизнесът спира, а по-скоро отразява реалистичните очаквания на фонда за обема от сделки, които могат да се сключат в краткосрочен план и възможностите портфейлът от такива имоти да бъде ефективно управляван. Така че 1.88% от заявената сума е всъщност ирелевантна цифра. Разбира се набраните 800 хиляди са доста нисък резултат, но са значителни на фона на досегашния размер на фонда и на изключително лошата конюнктура. Все пак кой друг фонд е набрал някакви пари за каквото и да е през борсата тази година?Ниският интерес към това увеличение е лош индикатор за очакванията и настроенията в България, както и за отношението на чуждите инвеститори към местния пазар. Вместо да се злорадства по български, сериозните учатсници на пазара трябва да си направят съответните изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Чичо Уорън
преди 13 години
По коректно щеше да бъде заглавието:"Увеличението на Експат Бета АДСИЦ събра едва 1,88% от търсения капитал"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още