IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени на Острова с първи спад от 15 месеца

Минимален спад от 0,1% на цените на британските имоти през юли забавя годишното поскъпване до 2%

12:05 | 26.07.10 г.
Жилищните цени на Острова с първи спад от 15 месеца

Жилищните цени в Англия и Уелс отчетоха през юли първия си спад от 15 месеца, с което годишният темп на поскъпване отслабна за първи път от повече от година, сочат данни на Hometrack.

От компанията посочват, че разговорите за намаления на публичните разходи са се отразили на доверието, което е довело до 1,3% спад на броя нови купувачи, които се регистрират в агенциите за имоти. Броят на имотите, които се предлагат за продажба обаче продължава да расте.

Според директора на отдела за проучвания на Hometrack Ричард Донъл месечното понижение маркира повратна точка за жилищния пазар на Острова. Той предупреждава, че вероятно ще има нови спадове.

„Още умерени понижения на жилищните цени са неизбежни през втората половина на годината, тъй като обемът на имотите за продажба продължава да расте, а търсенето остава слабо“, обяснява той, цитиран от Ройтерс.

„Трудно е да се открият фактори, които биха повишили търсенето на жилища в идните месеци.“

Проучването на Hometrack сред брокери и оценители на имоти сочи среден спад от 0,1% на жилищните цени през юли, първото понижение от април 2009 г. насам. Това забавя годишния темп на поскъпване до 2% от 2,1% през юни. Ръстът на годишна база се забавя за първи път от март 2009 г.

По принцип Hometrack отчита по-слаби понижения и повишения на цените в сравнение с други данни като тези на ипотечните кредитори Halifax и Nationwide и официалната държавна статистика. Независимо от това обаче данните са в синхрон с други измерители, които сочат, че продължилото една година възстановяване на жилищните цени започва да губи скорост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още