IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Япония расте, докато производството намалява

Растежът на японската икономика вероятно ще се забави през второто тримесечие заради спада в индустриалното производство

10:02 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Япония расте, докато производството намалява

Равнището на безработица в Япония неочаквано се повиши за четвърти пореден месец през юни, докато индустриалното производство отчете най-силния си спад за последната година.

Разочароващите данни загатват, че растежът на японската икономика вероятно се е забавил през второто тримесечие, след като през първото нарасна с 1,2% на тримесечна база.

През юни безработицата във втората по големина икономика на света неочаквано се е повишила до 5,3% от 5,2% през май, което е най-високото й ниво за последните пет месеца.

Нивото на безработица в страната се понижи до 4,9% в началото на тази година.

Междувременно индустриалното производство се е свило с 1,5% на месечна база спрямо май в разрез с очаквания от пазарните анализатори растеж от 0,2% на месечна база.

Темпът на годишен ръст на японската индустрия се понижава до 17% през юни в сравнение с 20,4% за май. Междувременно стана ясно, че индексът на бизнес активността в производствения сектор е паднал до 52,8 пункта за юли от 53,9 пункта през юни, което загатва за допълнителен спад в производствения сектор.

Тревожни бяха и данните за дефлацията, които показаха, че индексът на потребителските цени намалява с 0,7% на годишна база през юни. Все пак дефлацията е по-малка в сравнение с отчетения през май спад в потребителските цени от 0,9 на сто.

Индексът на потребителските цени, който изключва пресните хранителни продукти, отчита спад от 1% на годишна база през юни, след като през май се понижи с 1,2% на годишна база. Това вероятно ще засили натиска върху Японската централна банка да увеличи паричните си стимули за икономиката.

Поредицата от икономически данни за Япония от днес показа също, че разходите на домакинствата за потребление са се увеличили с 0,5% на месечна база през юни. Средните прогнози на анализатори бяха за спад от 0,8% спрямо май, когато те се свиха с 0,7 на сто.

Японската йена се повиши до най-високото си ниво срещу долара за последните осем месеца от 86,25 йени за долар днес, като към 9:55 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 86,50 йени за долар. От началото на деня йената напредва с 0,3%, след като лошите икономически данни накараха инвеститорите да потърсят сигурността на японската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още