IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика забави растежа си до 2,4% през второто тримесечие

Най-голям е положителният принос от износа и инвестициите в нежилищни имоти

16:06 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската икономика забави растежа си до 2,4% през второто тримесечие

Американската икономика е забавила темпото си на растеж допълнително през второто тримесечие, след като потребителските разходи се увеличиха по-малко в сравнение с предходните тримесечия. 

Предварителната оценка на Бюрото за икономически анализи за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие показа, че той е нараснал по-слабо от очакваното с 2,4% на приравнена към годишна основа база. Пазарните анализатори очакваха ръст от 2,5 на сто.

През първото тримесечие на тази година БВП се увеличи с 3,7%, а през последното тримесечие на 2009 г. скочи с 5,6%. Първоначалната оценка обаче се базира на непълни статистически данни и подлежи на две корекции, първата от които е на 27 август.

Нарастването на американската икономика през изминалото тримесечие се дължи в най-голяма степен на положителния принос от износа и инвестициите в нежилищно недвижимо имущество. За растежа на БВП помагат и разходите на правителството и потребителите, докато увеличаването на вноса има негативен ефект.

Потребителските разходи са се увеличили с 1,6%, след като нараснаха с 1,9% през първото тримесечие. Причините за забавянето на темповете им на растеж се крият във високата безработица в САЩ, голямата задлъжнялост на домакинствата и ограниченото кредитиране. През юни американската икономика закри 125 хил. работни места.

Най-силно обаче нарастват инвестициите в нежилищно строителство, като се увеличават със 17 на сто в сравнение с първото тримесечие. Износът в същото време скача с 10,3%, но това е значително по-слабо спрямо близо 30-процентния скок на вноса.

Инвестициите и разходите на правителството нарастват с 9,2% на тримесечна база.

Ценовият дефлатор на БВП, който показва промяната в цените на всички стоки и услуги, включени в изчислението му, спрямо нивата им от предходното тримесечие, ускорява темпото си на ръст до 1,8% в сравнение с 1% за първото тримесечие. Данните са на приравнена към годишна основа база.

Този показател е един от най-важните измерители на дефлацията в САЩ, с които Федералният резерв си служи. Увеличението му през второто тримесечие е близо до целевото ниво на годишна инфлация в САЩ от 2% и намалява опасенията от развиването на дефлация в страната.

Данните за растежа на щатската икономика през второто тримесечие не оказаха силно влияние на курса на долара срещу еврото, който се повишава с 0,4% днес. Към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3027 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още