IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъединяването на Ли Лу към Berkshire Hathaway е ”предрешено”

Китайският инвеститор е първото име, което се спряга като част от екипа, който ще наследи Бъфет

12:09 | 31.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Присъединяването на Ли Лу към Berkshire Hathaway е ”предрешено”

Вицепрезидентът на Berkshire Hathaway Чарли Мънгър е заявил пред Wall Street Journal (WSJ), че според него присъединяването на китайския инвеститор Ли Лу към инвестиционния екип в компанията на Бъфет е ”предрешено”, предава CNBC.

Потвърждението на Мънгър прави Лу първото име, което се спряга като част от екипа, който ще поеме инвестиционните решения от легендарния инвеститор.

Самия Бъфет загатва, че това би могло да се случи преди евентуалното му оттегляне. „Допада ми идеята за привличането на инвестиционни мениджъри, докато все още съм тук”, е казал той.

Макар Бъфет непрекъснато да повтаря, че още не смята да се оттегля, той вече подсказа, че след напускането му неговата длъжност вероятно ще бъде разделена на оперативна и инвестиционна.

Виждането на Бъфет е за екипен принцип при инвестиционните решения, включително и при възнагражденията, за да не се създава вътрешна конкуренция между мениджърите.

Според него Лу е подходящ защото може да мисли за проблеми, които преди не са съществували.

Той също така умее да плува срещу течението, което доказа купувайки акциите на BYD, когато те бяха разпродадени от пазара и освен това е голям фен на Berkshire.

”Не искаме хора без специално отношение към компанията”, казва Бъфет.

44-годишният Лу е един от лидерите на студентските протести на площад Тянанмън през 1989. Той е близък приятел с Мънгър и привлича интереса му към китайския производител на електрически автомобили BYD преди две години.

Компанията се оказва изключително успешна инвестиция за Berkshire, като печалбата която носи се оценява на 1,2 млрд. долара.

Благодарение на ранната си инвестиция в BYD, хедж фондовете на Лу са постигнали средно 26,4% годишна възвръщаемост от 1998 насам, докато за периода доходността на щатския индекс S&P 500 е 2,3% годишно.

Лу купува акции на BYD през 2002 веднага след IPO-то й в Хонконг и продължава да ги увеличава след това.

Без тази инвестиция обаче представянето на Лу като хедж фонд мениджър е посредствено, отбелязва WSJ. BYD също така е единствената му голяма инвестиция у дома.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още