IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още е една от най-евтините страни за строителство в ЕС

Разходите за строителство у нас варират между 41 и 69% от тези във Великобритания

17:04 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
България все още е една от най-евтините страни за строителство в ЕС

Разходите на строителни работи у нас продължават да са едни от най-ниските в ЕС, сочи нов доклад. Още през 2008 г. бе обявено, че страната ни е един от най-евтините пазари на континента по отношение на цена на строителството въпреки повишените разходи през годините на бума.

Според новото проучване на консултантската компания EC Harris, предоставено на Investor.bg, разходите за строителство у нас варират между 41 и 69% от тези във Великобритания, които са приети за база с коефициент 100.

От съседните балкански страни Румъния и Сърбия се доближават до България по строителни цени. Там те са между 50 и 64% за Румъния и между 46 и 66% за Сърбия от тези във Великобритания. За сравнение в Турция те са между 51 и 79%, а в Гърция – между 60 и 77% от тези на Острова.

Строителството в Македония е по-евтино, като там цените са от 43 до 59% от тези във Великобритания.

Пол Мур, директор Проучвания в компанията, уточни за Investor.bg, че за проучването са използвани 44 вида сгради, сред които 4 вида индустриални сгради, шест вида офис сгради, различни хотели, жилищни и др.

В този смисъл е трудно да се изготви категорична класация, сравняваща цените на строителството в различните държавни, тъй като изграждането на даден вид имот в една страна може да е по-скъпо в сравнение с друго, но това да не важи за друг вид имот.

Въпреки това проучването предоставя условно сравнение на цените в 50 страни по света, според което Европа е най-скъпият регион за строителство в глобален план, от който Швейцария се откроява като най-скъпата страна.

Там цените са средно с 60% над тези във Великобритания, която пък се нарежда на осмо място по този показател в света.

Швейцария измества от миналогодишната класация Дания, в която сега строителството е с 41% по-скъпо от това на Острова. Високите цени там са движени отчасти от силното търсене, подкрепено от държавните инвестиции в железопътни проекти и строителство на магистрали, но също така повишението се дължи и на покачването в разходите за транспортиране на тежки материали.

Най-евтиният пазар в света за строителство е Шри Ланка, където разходите започват от една четвърт и достигат до 30% от тези във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още