IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BMW нарасна 7 пъти през второто тримесечие на годишна база

Рекордните продажби в Китай и възстановяването на щатския пазар допринесоха за силните резултати

12:20 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на BMW нарасна 7 пъти през второто тримесечие на годишна база

Bayerische Motoren Werke AG (BMW) – най-големият производител на луксозни автомобили в света, отчете най-голямата си печалба от две години и половина, предава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията за второто тримесечие нараства 7 пъти на годишна база до 831 млн. евро, при средна прогноза от 546 млн. евро на анализатори, интервюирани от агенцията.

Приходите за тримесечието нарастват с 18% на годишна база до 15,3 млрд. евро, подпомогнати от увеличеното търсене на новата пета серия и повишените продажби в Китай и САЩ.

„Рязкото нарастване на продажбите на основни пазари и продуктовия портфейл, ориентиран към високия ценови сегмент, са основната причина за доброто представяне през второто тримесечие“, заявява главният изпълнителен директор на BMW Норберт Райтхофер.

„Имаме голям напредък в постигането на целите си относно рентабилността“, е казал той.

Рекордните продажби в Китай – най-големият пазар на автомобили в света, и възстановяването на щатския пазар накараха BMW да повиши прогнозите си за настоящата година.

На 13 юли компанията обяви, че очаква продажбите й за 2010 да се увеличат с около 10% до повече от 1,4 млн. коли.

BMW, която произвежда също Mini и Rolls-Royce, е продала с 13% повече автомобили през първото полугодие на 2010 спрямо същия период на миналата година.

„Фантастични резултати“, смята Алексей Вунрау, анализатор в BHF-Bank. „Това е изненадата сред отчетите за второто тримесечие спрямо прогнозите за сектора досега.“

Акциите на баварската фирма се повишават с около 4% в началото на днешната търговия на борсата във Франкфурт, като от началото на годината те са поскъпнали с 36%. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 27,6 млрд. евро.

Освен излязлата през март нова пета серия, от която досега са продадени 25 хил. коли, до края на годината BMW ще пусне на пазара новото Х3, както и първия модел на Mini с четири врати – Countryman, който се очаква през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още