IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК с облагаема печалба от 80 млн. лв. за полугодието

Отделянето на преносните оператори в енергетиката като независими дружества ще приключи до края на 2011 г.

13:50 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК с облагаема печалба от 80 млн. лв. за полугодието

Националната електрическа компания (НЕК) по предварителни данни е приключила полугодието с облагаема печалба от 80 млн. лв., стана ясно от презентация на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той припомни, че "към септември 2009 г. НЕК е била с 42 млн. лв. загуба, а в края на миналата година вече е на печалба от 8 млн. лв." Тогава печалбата след данъчно облагане на целия Български енергиен холдинг, в който влиза и НЕК, беше 72,5 млн. лева.

Съобразно изискванията на т.нар. Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС, от трите възможни варианта на собственост МИЕТ е избрало национален модел за отделяне на операторите на преносни системи, т.е. "независим преносен оператор", съобщи официално Трайков.

Аргументите за този избор са гарантиране независимостта на операторите, като същевременно се осигурява ефикасно управление на мрежовите компании. Сега предстои транспониране на директивите в българското законодателство, което трябва да приключи до края на март 2011 г.

Прилагането на практика на директивите, т.е. отделянето на преносните оператори (Булгартрансгаз) ще бъде осъществено до края на 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още