IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика закри два пъти повече работни места от очакваното

В края на юли в САЩ е имало 14,6 млн. безработни, от които 6,6 млн. са трайно безработни

16:08 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската икономика закри два пъти повече работни места от очакваното

Курсът на долара се понижи рязко близо до най-ниското си ниво срещу еврото за последните три месеца след данните за пазара на труда, които показаха, че щатската икономика е закрила още 131 хил. работни места през юли. Това се оказа два пъти повече от очакваното.

Равнището на безработица в страната остава 9,5% за втори пореден месец, като кръжи в интервала от 9,5% до 10% през последната година, подчертавайки неспособността на американската икономика да създава нови работни места на този етап.

Икономистите очакваха по-малък спад на заетостта от 63 хил. и увеличение на нивото на безработица до 9,6%. Това, че заетостта намалява, а безработицата не расте означава, че част от съкратените са решили да не се регистрират към бюрата по труда или са се отписали от тях, защото са обезкуражени да търсят работа.

В рамките на миналия месец правителството на САЩ е закрило 143 хил. временни работни места, които са били разкрити във връзка с преброяването на населението на страната през тази година.

Междувременно частният сектор е създал 71 хил. нови работни места в сравнение с 31 хил. нови работни позиции, създадени през юни, съгласно данните на Бюрото по трудова статистика.

Заетостта се увеличава най-много във фабричния и здравния сектор, където са разкрити съответно 36 хил. и 27 хил. нови работни места. Заетостта в строителния сектор и в сектора на финансовите услуги в същото време продължава да пада.

Броят на работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика намалява трайно от началото на рецесията в САЩ през декември 2007 г., като само пет месеца правят изключение.

В края на юли в САЩ е имало 14,6 млн. безработни, от които 6,6 млн. са трайно безработни. Такива са лицата, които са били регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа в продължение на най-малко 27 седмици.

От началото на рецесията над 8 млн. работни позиции са били закрити в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Днешните данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха още, че средното почасово заплащане е нараснало с 0,2% на месечна база, или с 4 цента, до 22,59 долара на час през юли. През последните 12 месеца заплащането се е увеличило с 1,8 на сто.

След новината за намаляването на заетостта в щатската икономика доларът поевтиня, като към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3268 долара за евро. От началото на деня щатската валута отстъпва с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още