IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното забавяне на икономиката засегна Япония

По-слабото увеличение на износа и намаляването на инвестиционния доход от чужбина понижават рязко излишъка по текущата сметка на страната

09:45 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глобалното забавяне на икономиката засегна Япония

Излишъкът по текущата сметка на Япония неочаквано се сви за втори пореден месец заради по-слабото представяне на износа и намаляването на инвестиционния доход на японците от чужбина. 

Данните за пореден път подчертаха, че глобалното забавяне на икономиката може да намали инерцията, с която японската икономика се възстановява от най-тежката си рецесия в следвоенния период.

Положителното салдо по текущата сметка на страната намалява с 18% на годишна база до 1,1 трлн. йени (12,3 млрд. долара) през юни, пише Bloomberg. Износът намалява темпото си на годишен ръст до 29% за юни в сравнение с 34% за предишния месец. Вносът в същото време се увеличава с 30 на сто.

Неочакваното понижение на излишъка по платежния баланс се дължи и на големия спад в излишъка по сметката „Доход“ заради по-малката доходност от инвестициите на японците, направени в чужбина.

Намаляването на японския износ може да причини по-бавен растеж на японската икономика през 2011 г, според анализатори на Goldman Sachs. Техните прогнози за брутния вътрешен продукт на страната бяха коригирани надолу до 1,4% растеж през следващата година от досегашните 1,7 на сто.

Поскъпването на йената до 15-годишен връх срещу щатския долар също ще навреди на японския износ, като от една страна прави стоките на местните компании по-скъпи в чужбина, а от друга страна намалява печалбите на японските компании, след като се преобразуват в йени.

Двойката USD/JPY се котира на ниво от 85,51 йени за долар към 9:35 ч. българско време. През миналата седмица курсът й стигна 85,02 йени за долар, което е най-силното ниво за йената през последните 15 години заради влошените очаквания на пазарите за растежа на американската икономика.

Отделни икономически данни за Япония от днес показаха, че е индексът Economy Watchers, който следи текущото състояние на сектора на услугите в страната, се е повишил повече от очакваното през юли до най-високата си стойност за последните три месеца.

Стойността му възлиза на 49,8 пункта в сравнение с 47,5 пункта за юни. Пазарните анализатори очакваха икономическия барометър да се повиши по-слабо до 48 пункта. Увеличаването му означава, че нагласите на компаниите от сектора на услугите за икономиката се подобряват.

Другият индекс, известен също под названието Economy Watchers, който обаче оценява очакванията на мениджърите на компаниите от сектора на услугите за развитието му през следващите шест месеца, се понижава до 46,6 пункта през юли спрямо 48,3 пункта за февруари.

Това може да се обясни отчасти с увеличението на безработицата в страната през последните четири месеца, което влошава покупателната способност на японските домакинства.

Данните за Япония показаха още, че Китай е закупил повече японски държавни облигации, отколкото е продал, за шести пореден месец през юни. Китай е увеличил количеството на притежаваните японски ДЦК с 456,4 млрд. йени през юни, след като през май го увеличи с рекордните 735,2 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още