IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията забавя спада си през юни до 10,5%

Ръст с 1% на годишна база има в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия

11:27 | 10.08.10 г.
Оборотът в търговията забавя спада си през юни до 10,5%

Оборотът в търговския сектор през юни 2010 г. намалява с 10,5% спрямо същия месец на предходната година по предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). През май спадът беше с 12,4%.

В търговията на дребно е отчетено намаление от 6,8% през юни на годишна база, като има разнопосочни темпове при съставните дейности. Увеличение се наблюдава в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1% (спрямо 1,4% ръст през май). По-малко от средното е намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали и в търговията с фармацевтични и медицински стоки - съответно 5,3 и 5,9% (спрямо съответно 6,8% и 7,2% през май).

Негативно влияние върху индекса оказва спадът в търговията с компютърна и комуникационна техника – със 17,9%, но продължава тенденцията на забавянето му спрямо отчетеното понижение с 19% през май.

В търговията на едро намалението от 10,4% се дължи на отрицателните темпове, отчетени във всички съставни дейности. Спадът варира от 4,7% в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (минус 7,3% през май) до минус 29,3% в търговията с машини, оборудване и части за тях.

Определящо влияние върху общия индекс обаче оказва намалението в търговията с неселскостопански междинни продукти с 9,5%, тъй като дейността формира около 40% от обема на оборота. През май спадът беше с 10,3%.

Намалението в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт все още е голямо - 25,8%, но се наблюдава известно оживление на автомобилния пазар. През май спадът беше с 28,4%.

На месечна база през юни оборотът нараства с 5,8% благодарение на положителните темпове и в трите основни търговски дейности. В търговията на едро увеличението достига 6,4% на месечна база, а в търговията на дребно и в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт ръстовете са почти еднакви - съответно 4,4 и 4,5%.

За периода януари - юни 2010 г. оборотът в търговския сектор намалява с 14,7% спрямо същия период на 2009 година. Темповете отново са отрицателни, но се наблюдава тенденция на забавяне на спада и в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно и в търговията на едро намалението е съответно 10,5 и 14,2%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - минус 32,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още