IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна заля азиатските борси, начело с Китай

Shanghai Composite потъна с близо 3% заради пониженията при компаниите от сектора на недвижимите имоти

12:31 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Червена вълна заля азиатските борси, начело с Китай

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха силно по време на днешната сесия в очакване на лихвеното решение и икономическите прогнози на Федералния резерв по-късно днес.

Японската централна банка се въздържа от промени в паричната си политика на днешното си заседание, което повиши силно курса на йената срещу всички 16 от най-търгуваните валути, пише Bloomberg.

Поскъпването на йената доведе до разпродажби на японските износители, в резултат на което Nikkei 225 завърши търговията с понижение от 0,2% до 9 551,05 пункта.

Значително по-голям спад отбеляза широкият китайски индекс Shanghai Composite, който потъна с 2,9% до 2 595,27 пункта. Причина за това станаха пониженията при компаниите от сектора на недвижимите имоти след данните за по-слабото темпо на ръст на цените на жилищата в 70-те най-големи китайски града.

Те са нараснали с 10,3% на годишна база през юли, което е най-слабото им темпо на ръст от началото на тази година. Акциите на китайските борсови компании от сектора на недвижимите имоти са поевтинели средно с 23% от началото на тази година.

Другите икономически данни за Китай от днес показаха, че вносът се е увеличил с 22,7% на годишна база през юли, докато износът на страната е нараснал с 38,1 на сто. Излишъкът по търговския баланс се е увеличил до 28,7 млрд. долара през юли, достигайки най-високата си месечна стойност от януари миналата година насам.

На борсата в Хонконг пониженията също в сектора на недвижимите имоти понижиха Hang Seng за първи път през последните седем сесии. Индексът отстъпва с 1,5% до 21 473,60 пункта.

Главният австралийски индекс S&P/ASX 200 на свой ред се понижи с 1,2% до 4 540,70 пункта, след като индексът на бизнес доверието в страната се понижи до най-ниското си ниво за последната една година. Стойността му намаля за пети пореден месец, достигайки 2 пункта през август спрямо 4 пункта за юли.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се движи с понижение от 0,9% до 121,12 пункта. Влошените нагласи на инвеститорите за икономиката понижиха курса на южнокорейския вон и китайския юан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още