IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай окончателно измести Япония като втората по големина икономика

Японската икономика разочарова с изключително слаб ръст, което позволи на Китай да я изпревари

08:48 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай окончателно измести Япония като втората по големина икономика

Икономиката на Япония е постигнала едва една пета от очаквания ръст през последното тримесечие на годината, което окончателно отне на страната второто място по големина на икономиката в света. Така номер две вече е Китай, а Япония се смъкна на трета позиция.

През второто тримесечие на 2010 година брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с едва 0,4 на сто на приравнена към годишна основа база. Това се равнява на около една пета от предварителните прогнози, които бяха за икономически ръст от 2,3 на сто, съобщава Bloomberg.

По този начин се потвърдиха прогнозите на Международния валутен фонд, че Китай ще бъде втората по големина икономика в света до края на 2010 година. Подобни виждания се появиха и в средите на китайските икономисти още преди няколко месеца.

През второто тримесечие на 2010 година брутният вътрешен продукт на Япония е възлязъл на 1,288 трлн. долара. При Китай пък този показател е 1,337 трлн. долара, показват официалните данни.

Днешната ключова новина идва след две десетилетия на икономическа стагнация в Япония, по време на която правителството така и не успя да се справи със силното увеличение на държавния дълг, а основният борсов индекс Nikkei 225 загуби три четвърти от стойността си.

На фона на това Китай отчита три десетилетия на икономическа трансформация, която превърна страната в най-бързоразвиващата се държава в света.

Днес на борсата в Токио Nikkei 225 отстъпи с 0,8 на сто до 9 181 пункта, което е най-ниското ниво от ноември досега. Историческият връх на показателя е регистриран на 29 декември 1989 година при впечатляващите 38 916 пункта.

Все пак, към настоящия момент, Япония изпреварва Китай по размер на БВП за първото полугодие. Очакванията на анализаторите обаче са, че до края на годината китайската икономика ще изпревари японската значително, допълва агенцията.

През второто тримесечие на годината нетният износ, или износът минус вноса, е допринесъл за 0,3 процентни пункта от ръста на БВП. Това е най-малкият принос за последните три тримесечия.

В същото време потребителските разходи, които формират около 60% от икономиката на страната, са останали без промяна.

Тази сутрин йената поскъпва значително спрямо долара, добавяйки близо половин процент до 85,85 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още