IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската промишленост продължава да буксува

Данните за промишлеността и сектора на услугите в еврозоната не дават категорични сигнали за подобрение на ситуацията

11:54 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската промишленост продължава да буксува

Още в началото си новата седмица даде на инвеститорите сериозни поводи за размисъл. Те са свързани с развитието на промишлеността и сектора на услугите в еврозоната през август.

Индексът на производствената активност в промишления сектор се е понижил до 55 пункта, показват предварителните данни за месец август. Така е отчетено забавяне спрямо отчетената през юли стойност на индекса от 56,7 пункта.

Макар и под прогнозите за 56,3 пункта, промишлеността в еврозоната бележи ръст, тъй като стойности на показателя над 50 пункта са сигнал за експанзия. Под тази граница се счита, че в сектора се наблюдава спад на активността, обясняват от marketwatch.

В сектора на услугите проблемите са по-малки, като спадът спрямо юли е по-ограничен. Това вероятно се дължи на летния сезон, когато е пикът при туристическите услуги. Стойността на PMI индекса за август е 55,6 пункта, което е спад с 0,2 пункта спрямо юли, но напълно съвпада с предварителните очаквания.

Днес бяха публикувани и данни за двете водещи икономики в еврозоната – Германия и Франция. Те показват, че във Франция индексът на промишления сектор се увеличава, докато при услугите има спад. В случая на Германия ситуацията е точно обратната – ръстът е при услугите, а спадът – при промишлеността.

Днес ба валутните пазари ситуацията остава спокойна, като еврото поскъпва минимално спрямо петък до 1,2711 EUR/USD. Спрямо йената и британския паунд също се наблюдава известно покачване в курса на единната валута до съответно 108,46 EUR/JPY и 0,8160 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още