IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba ще строи соларна централа до Ямбол

Планира се инвестиция за над 47 млн. долара, тя е началото на мащабен проект на японската компания за изграждане на централи в Европа и САЩ

14:35 | 25.08.10 г. 1
Toshiba ще строи соларна централа до Ямбол

Японската Toshiba Corp планира да изгради централи за соларна енергия в Европа и САЩ, като се надява да генерира продажби в размер на 150 млрд. йени (1,8 млрд. долара) от дейност в сферата на соларната енергия в чужбина за годината до март 2016 г., съобщи Ройтерс.

Toshiba ще стартира проекта с изграждането на 10-мегаватово съоръжение в България, чиято експлоатация по план трябва да започне през следващата финансова година.

Предвижда се инвестицията в изграждането на централата в Ямбол да възлезе на около 4 млрд. йени (над 47 млн. долара) и да има капацитет да захрани с енергия около 2 хил. домакинства.

Вместо да притежава централата пряко, Toshiba предвижда да я продаде на местни финансови фондове и други инвеститори.

Компанията обмисля също навлизане на пазарите в Италия и САЩ и цели да използва опита си с централи за соларна енергия, за да отговори на търсенето на инфраструктура за ефективно електроснабдяване - пазар, който ще расте в световен мащаб, посочва говорител на японската компания.

Компанията ще разгледа и възможността за придобиване на местни компании със строителен опит, казва говорителят.

Toshiba гледа на бизнеса със соларна енергия като на един от източниците си на ръст и планира общите продажби на местния и чуждестранните пазари да достигнат 200 млрд. йени през финансовата година до края на март 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gospodinow
преди 13 години
От 1ви 2011 , 50% увеличение на тока. Аз мога да има кажа на джапанците да си пуснат кабел или да си го прибират с кораби тоя ток. На мен не ми трябва слънчава енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още