IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на британската икономика надмина очакванията

БВП на страната се е увеличил с най-силното си темпо от 1999 г. през второто тримесечие

13:49 | 27.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Растежът на британската икономика надмина очакванията

Икономиката на Великобритания нарасна малко повече от очакваното през второто тримесечие и записа най-силното си темпо на растеж от 1999 г. насам, предаде Financial Times.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 1,2% на тримесечна база за трите месеца до 30 юни, а не с 1,1%, както бе обявено предварително от Британския статистически офис.

Великобритания претърпя най-тежката си рецесия в следвоенния период през 2008 и 2009 г., като БВП на страната се сви с повече от 6 на сто.

Корекцията на първоначалните данни се дължи в най-голяма степен на потреблението на домакинствата, което съставлява около половината от експанзията на икономиката през изминалото тримесечие.

Възстановяването на изчерпаните материални запаси на компаниите, които се добавят към БВП, е другия значим фактор, който допринася за растежа на икономиката през второто тримесечие.

Правителствените разходи също нарастват, но представляват по-малка част от бизнес активността през второто тримесечие. Потреблението на домакинствата се увеличава с 0,7%, след като намаляваше по време на предходните осем тримесечия.

Материални запаси нарастват с 1 млрд. паунда, след като намаляха с 2,1 млрд. паунда през първите три месеца. Голямото им увеличение обаче е знак, че бързото темпо на растеж на БВП за второто тримесечие вероятно няма да се повтори през второто полугодие.

Строителният сектор отчита ръст от 8,5%, докато бизнес инвестициите намаляват с 1,6% спрямо първите три месеца, когато се повишиха рязко.

Британската лира поевтинява с 0,1% срещу долара днес, като към 13:45 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5509 долара. Лирата е поскъпнала с близо 8% срещу щатската валута през последните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Сега е много поучително човек да се върне с две-три страници назад и да прочете мрачните прогнози за Англия на фона на гермаския ръст. Чии бяха? Лично аз няма да им окажа честта да се занимавам с тях... Дребни спекуланти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още