IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на американците растат по-бързо от доходите

Увеличението в потреблението става за сметка на техните спестявания и вероятно няма да се повтори през идните месеци

16:13 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите на американците растат по-бързо от доходите

Разходите на потребителите в САЩ се увеличиха за втори път през последните три месеца през юли, но с по-бързо темпове, отколкото нарастват техните доходи.

Това загатва, че недостигът на работни места в САЩ ограничава растежа на приходите на домакинствата и те покриват част от растящите си разходи с натрупаните преди това спестявания.

Индексът, който следи личните разходи на потребителите в САЩ, се повиши с 0,4% на месечна база през юли, след като остана без промяна през юни. Междувременно личните им доходи са нараснали с 0,2% на месечна база след нулевия растеж през юни.

По-бързото увеличение на приходите спрямо разходите е за сметка на личните спестявания. Делът им от разполагаемия им доход намалява значително до 5,9% през юли от 6,2% за юни, пише Bloomberg.

Увеличението на разходите е най-силното през последните четири месеца и се оказа малко по-голямо от пазарните очаквания. Липсата на нови работни места в щатската икономика обаче се очаква да ограничи растежа както на приходите, така и на разходите на потребителите през идните месеци.

Днешните данни показаха още, че индексът на потребителските разходи, който е един от трите основни измерители на инфлацията в САЩ, е ускорил темпото си на ръст до 1,5% на годишна база през юли от 1,4% за предходния месец. В резултат на това коригираните с инфлацията доходи на потребителите след данъчно облагане отчитат спад от 0,1% на месечна база, което показва, че покупателната способност на американците намалява.

Американската икономика отчете 1,6% ръст през второто тримесечие, което е значителна корекция на първоначално обявения ръст от 2,4 на сто.

Щатският долар поскъпва за първи път срещу еврото през последните четири дни днес и към 16:05 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2694 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още