IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САФ Магелан: ДВСК не може да забрани вноса на "дупета"

Никога не произвеждаме изрезки от различни партиди, уточниха от дружеството, което планира да съди ДВСК за иззети месни продукти

16:47 | 30.08.10 г. 8
САФ Магелан: ДВСК не може да забрани вноса на "дупета"

Държавният ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) не може да спре вноса на "дупета", защото това противоречи на единния европейски пазар, част от който сме, заяви на пресконференция днес Георги Костадинов, изпълнителен директор на САФ Магелан АД, основен вносител на изрезки от колбаси.

Днес директорът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов издаде заповед, с която се спира вносът на изрезки от колбаси от разнородни партиди, съобщиха от земеделското министерство.

Целта е допусканите до пазара у нас изрезки, станали вече известни като "дупета", да са само от една партида, така че ветеринарните власти да могат да проследяват техния произход, датите на производство и срока на годност, твърдят от министерството.

През миналата седмица от складове на дружества на САФ Магелан бяха иззети месни продукти при акцията на ДВСК, наречена "Дупетата".

"Дупета" се наричат краища на колбаси, кашкавали и други, които са с неправилна форма и не позволяват нарязването на правилни парчета. Затова те се продават на по-ниска цена в супермаркетите, както и на едро. Едно от приложенията им е за производителите на пици.

"Винаги сме произвеждали вакуумирани колбаси само от една партида и винаги е можело да се проследи откъде е месото", уточни Костадинов.

Той посочи, че от Германия се внасят краищата на колбасите в пластмасови щайги, като годността им в невакуумирано състояние е около месец. След вакуумирането годността се увеличава с още 2 месеца, което правят и българските производители, поставяйки продуктите си във вакуум.

"Няма проблем в увеличаването на срока на годност, защото вакуумът запазва колбаса за по-дълго", смятат в САФ Магелан.

Беше цитирано законодателството, че САФ Магелан може да удължава срока на годност след лабораторни изследвания на храната. "Ние сме производител на хранителни продукти и имаме това право, затова аргументите на ДВСК, че нямаме право да удължаваме срока на годност, са несъстоятелни", подчерта изпълнителният директор. Според него в Западна Европа може да има многократно, дори 10-кратно препакетиране, стига лабораторните тестове да доказват годност на храната.

"Вносът на "дупета" продължава, като всеки ден влизат по 1-2 камиона и никой не може да ги спре, защото сме в ЕС. Новото е, че докато не приключи случаят с ДВСК, фабриката ни "Анона" в Плевен не работи и 100-130 работни места са загубени. Обрезките в момента се опаковат в Германия и Румъния и се внасят у нас", сподели Костадинов.

"САФ Магелан е вторият по големина търговец на месни продукти у нас, имаме чуждестранни акционери и случаят няма да свърши дотук, като ще търсим правата си в съда, тъй като имаме нанесени преки щети за 1 млн. лв.", споделиха от дружеството.

На твърдението на ДВСК, че САФ Магелан е бил многократно наказван, от дружеството уточниха, че преди акциите през май и август тази година наказания не са им били налагани.

Цитирани бяха имената на ветеринарните доктори от Пловдив д-р Савова и д-р Атанас Нейков, които са участвали при двете акции срещу дружеството и по време на тях постоянно са били в телефонен контакт с някого. "Явно в Пловдив има сериозни месарски интереси и винаги имаме проблеми с пловдивски ветеринарни лекари", смята Костадинов.

"САФ Магелан лежи на пътя на стандарта "Стара планина" с предлаганите колбаси с европейско качество на ниски цени и затова е атаката срещу нас, като от Асоциацията на месопреработвателите в България потвърдиха, че са внасяли сигнали срещу нас", обявиха от дружеството.

Днес временно бе отстранен от длъжност шефът на РВМС – Плевен д-р Емил Попов. От САФ Магелан заявиха, че директор в Пазарджик е бил "Ветеринарен лекар на 2009 г.", но след това той е уволнен и на негово място е бил назначен човек, който да подписва заповеди срещу дружеството при проверките през 2010 г. "Вече ще има и човек в Плевен, готов да подписва срещу нас, защото заповедите се подписват от районния директор", счита Костадинов.

На твърдението, че от "дупетата" са влагани в салам Камчия, бе отговорено с думите "няма да облагородявам салам, който струва 2 лв./кг с висококачествени обрезки, които струват 3 евро за кг".

От САФ Магелан уточниха, че на иззетата стока не е правен лабораторен анализ, за да се докаже, че е некачествена за консумация, а това е единственият начин за доказване. Така се нарушават редица български и европейски норми да не се унищожава храна, годна за консумация.

Също така бе даден пример, че при последваща проверка на 20 т агнешка плешка, внос от Нова Зеландия, са открити 4 етикета, въпреки че при първата проверка такива не са открити, а ако искаха, можеха да открият много повече, сподели Костадинов. "Сега от ДВСК твърдят, че не сме им предоставили искани документи и произходът на това месо е неизвестен, а в ДВСК във Варна имат всички документи, защото месото е прието в ЕС през Варна", възмущават се от САФ Магелан.

Свързани компании:

САФ Магелан АД(6S2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
bko
преди 13 години
Костадинов=безочие във всякакъм смисъл ,толкова *** е продал на бедния български народ ,че не е за вярване .Пълни си джобовете от продажбите на *** - ама *** и от персонала работещт в неговата фирма и толкова си вярва вече ,че еспособен да се зъби на когото си иска и чак се оплаква от загуби горкичкия.Какво му пречи Стара планина на този добърчовек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 13 години
netware5, тук става въпрос за годност, а не за качество. Колбасите за които става въпрос са наистина от най-долния сегмент в Германия, но за съжаление са по- добри от повечето нашенски. Нали не мислиш че българските колбаси съдържат само месо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
netware5
преди 13 години
Айде стига бе! Някой от вас поглеждал ли е какво представляват т.нар. "висококачествени обрезки" на Камарко (т.е. САФ Магелан)? Идете в който и да е Кауфланд и се разровете в хладилника с обрезките. Ако на това му викат "висококачествено", по-добре да ходят да се гръмнат. Една част са най-обикновени "луканкови" салами от най-долния сегмент, както ги разбират в Германия, а друга част са пълна отврат и си е живо нахалство да ги наречеш "луканкови", колкото и да ти е развинтено съображението. Не говоря дали са в срок на годност, дали са развалени или не. Просто са долнокачествени, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
varna
преди 13 години
*** от ДВСК не могат да четат:"ГЛАВА 1 СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИПринципът за свободното движение на стоки изисква обща регулативна рамка, гарантираща свободното придвижване на продуктите от една част на Съюза към друга по същия начин, по който това става в границите на отделните държави."http://***.europe.bg/htmls/page.php?category=123
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Нещо ми намирисва в хладилника... Дали да не го вакуумирам и да го върна към нов живот за още два месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Натрий
преди 13 години
Хайде, бе, чакам, чакам колбаси "Стара Планина", а по магазините ми вдигат рамене. Нямало. Магеланците може и да внасят най-качествените обрезки, проблемът ми на мен е, че като купя нещо не знам какво има вътре. Добре, САФ Магелан е цвете, но от къде да знам, че някой друг вносител няма да натъпче *** в салама, който ям? Обаче, който декларира, че ще спазва стандарта и излъже трябва да понесе яки глоби. Иначе няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Мариян Йорданов
преди 13 години
Така де, показаха лабораторни анализи, които доказват, че е годна. Показаха и сертификати от белгийските власти, но ДНСК нищо не приемала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Защо ДВСК трябва да доказва че препакетирана и с удължена годност стока е все още добра? Редно е това да прави "производителят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още