IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената с четвърти печеливш месец срещу долара

Икономическите страхове увеличиха търсенето на йени и швейцарски франкове като по-устойчиви на рискове активи

09:45 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Йената с четвърти печеливш месец срещу долара

Японската йена е на път да отбележи четвъртия си пореден печеливш месец срещу щатския долар, което е най-продължителната й подобна серия за последната година и половина, след като влошените изгледи пред световната икономика засилиха търсенето на по-устойчиви на риск активи.

Йената е поскъпнала срещу всички 16 най-търгувани валути през този месец, след като по-слабият ръст на развитите икономики през второто тримесечие и високите нива на безработица засилиха опасенията, че състоянието на икономиката ще се влоши през втората половина на годината.

На 24 август йената се покачи до най-високото си ниво срещу долара за последните 15 години при 83,60 йени за долар, а малко след това стигна и най-силното си ниво срещу еврото от 2001 г. насам. Курсът й срещу долара се е повишил с 2,5% от началото на август, по данни на Bloomberg.

Недоверието към способността на европейските страни да се справят с фискалните си трудности повиши и курса на швейцарския франк до рекордни нива срещу еврото през август. Според анализатори франкът и йената ще са най-популярните убежища, докато икономическите страхове остават високи.

Японската централна банка въведе допълнителни мерки за увеличаването на ликвидността в банковата система вчера, като отпусна още 10 трлн. йени (116 млрд. долара) като краткосрочни заеми на банките в страната. Основният лихвен процент в страната остана на рекордно ниското си ниво от 0,1 на сто.

Анализатори на Goldman Sachs и Sumitomo Mitsui Asset Management обаче разкритикуваха тези действия като недостатъчни и излагащи на риск от анемичен растеж японската икономика, която зависи силно от износа.

Икономическите данни за Япония от днес показаха, че фабричното производство се увеличава с 0,3% на месечна база през юли, след като през юни се сви с 1,1 на сто.

Междувременно продажбите на дребно са отчели ръст за втори пореден месец, като нарастват силно с 3,9% спрямо юни, когато се повишиха с 3,3 на сто. Новото жилищно строителство пък отчита два пъти по-силен от очакваното ръст от 4,3% на годишна база през юли.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор обаче се е понижил до 50,1 пункта за август и вече се намира на нивото, което разделя растежа от свиването на активността в сектора. Стойността на показателя през юли възлезе на 52,8 пункта.

Йената поскъпва с 0,6% срещу долара днес и към 9:35 ч. българско време един долар се разменя срещу 84,11 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още