IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Raiffeisen за тримесечието се утроява заради спад в провизиите

Австрийският банков холдинг е постигнал печалба, доста по-ниска от прогнозите на анализаторите

10:20 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Raiffeisen за тримесечието се утроява заради спад в провизиите

Австрийският банков холдинг Raiffeisen International Bank Holding обяви троен ръст на печалбата за второто тримесечие на годината. Въпреки това обаче резултатите остават доста под предварителните прогнози на анализаторите.

Печалбата на банката, която оперира в 17 страни от Централна и Източна Европа, възлиза на 71 млн. евро, след като за второто тримесечие на миналата година положителният резултат е бил 22 млн. евро. Предварителните очаквания бяха за печалба от 99 млн. евро, съобщава Bloomberg.

С основна заслуга за ръста на печалбата е намалението на провизиите за лоши кредити, които са спаднали наполовина – от 523 млн. евро през второто тримесечие на миналата година до 265 млн. евро за същия период на тази.

Нетният лихвен доход на банката, който показва разликата между получаваните по отпуснатите кредити лихви и лихвите по привлечения капитал, се е увеличил с 1,5 на сто до 740 млн. евро.

От финансовата институция остават несигурни в перспективите пред глобалната икономика през 2011 година. Значително подобрение на ситуацията обаче се наблюдавало в Русия и Украйна, което все пак дава поводи за оптимизъм.

Делът на лошите кредити в банката е нараснал с 0,6 процентни пункта до 10,4 на сто през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още