IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската промишленост забърза темповете си на растеж

Въпреки влошения бизнес климат в световен мащаб производственият сектор в Китай отчете ръст за 18-ти пореден месец през август

10:08 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската промишленост забърза темповете си на растеж

Производственият сектор в Китай повиши темповете си на растеж през август, които паднаха до най-ниското си ниво от началото на 2009 година през юли. 

По-добрите от очакваното данни за китайската промишленост показаха, че азиатската страна е в състояние да поддържа темповете си на растеж въпреки влошения икономически климат в световен мащаб през последните месеци.

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор се повишава до 51,7 пункта за август в сравнение с 51,2 пункта за юли. Стойността му се намира в зоната на растеж над 50 пункта за 18-ти пореден месец, като надмина пазарните очаквания, съгласно данните на Китайската федерация по логистиката и покупките (CFLP).

Те бяха в унисон с тези на банката HSBC и пазарния институт Markit Economics, които на свой ред изчисляват индекс на бизнес активността в производствения сектор на Китай. Стойността му за август се е повишила до 51,9 пункта, след като през юли падна до 49,4 пункта.

Разрастването на производствения сектор в Китай през август успокои тревогите, че брутният вътрешен продукт на страната ще намали чувствително темповете си на растеж през втората половина на годината. Цената на петрола се повиши, а регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредва с 0,5 на сто в първата септемврийска сесия в Азия.

БВП на Китай нарасна с 10,3% на годишна база през второто тримесечие, като намали темповете си на растеж спрямо 11,9-те процента ръст, отбелязани през първото тримесечие.

Китайското правителство въведе ограничения върху банковото кредитиране и покупките на повече от един имот през тази година, за да намали рисковете на прекомерно надуване на цените на активите и прегряване на китайската икономика.

Въпреки това търсенето в Китай продължава да бъде стимул за световната икономика, както показаха данните за силния ръст на БВП на Австралия по-рано днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още