IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански град залага бюджета си на лотария

Италианските градове изпитват сериозни затруднения, след като премиерът на страната Силвио Берлускони съкрати регионалното финансиране

12:44 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Италиански град залага бюджета си на лотария

С част от бюджета си кметството на южния италиански град Мелито ще купува лотарийни билети, като се аргументира, че стратегията не е по-рискована от това да заложиш парите си на Wall Street, съобщава Bloomberg.

Ако градът, който се намира близо до Неапол, удари джакпот, градчето ще се превърне в „малък свободен от данъци рай“, казва кметът Антонио Аменте, след като общинският съвет единодушно подкрепи предложението му. „Ще станем като Монте Карло“, допълва той.

Градът с 35 хил. жители планира да направи първите си залагания тази седмица, когато джакпотът на италианската лотария Superenalotto се очаква да достигне 127 млн. евро (163 млн. долара). Администрацията на Мелито ще влага по 15 евро на седмица или 800 евро на година в опит да отгатне правилната комбинация от 6 числа, като за целта ще се използва фонд, предназначен за заплатата на кмета.

Докато много общински съвети в Италия продават дългови облигации или купуват деривативни инструменти в опит за набиране на средства, Аменте предпочита лотарията, за която твърди, че е по-добър и при това много по-евтин залог. Кметът обещава, че няма да остави всичко на случайността, а ще използва древна неаполитанска методология за определяне на печелившите числа.

„За мен ще е по-лесно да отгатна телефонния номер на непознат“, казва Генаро Оливиери, професор по математика от университета Luiss близо до Рим, който определя шанса за спечелване от лотарията като 1 на 622 млн. „Това показва колко отчаяни са местните администрации“.

Италианските градове изпитват сериозни затруднения, след като премиерът на страната Силвио Берлускони съкрати регионалното финансиране като част от плана за ограничаване на бюджетните разходи с 25 млрд. евро - мярка за намаляване на бюджетния дефицит и предотвратяване на дългова криза подобна на тази в Гърция.

Опитите на някои италиански общини да наберат средства, като инвестират в деривативни инструменти, доведоха през последните години до загуби от 1,1 млрд. евро и печалби за едва 100 млн. евро, показват данни на италианската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още