IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата отслаби леко хватката си над трудовия пазар в САЩ

Компаниите от частния сектор са разкрили 67 хил. нови работни места, но безработицата се повишава до 9,6% заради увеличаването на търсещите работа

16:11 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата отслаби леко хватката си над трудовия пазар в САЩ

Американската икономика закри два пъти по-малко от очакваното работни места в неселскостопанските отрасли през август, но нивото на безработица се повиши, след като повече хора се присъединиха към редиците на търсещите работа през миналия месец.

В рамките на изминалия месец 54 хил. работни позиции са били заличени при очакван спад на заетостта от 101 хил. Безработицата очаквано се повиши от 9,5% през юли до 9,6% през август.

Равнището на безработица в страната се движи в интервала от 9,5% до 9,7% през последните четири месеца заради неспособността на американската икономика да създава нови работни места на този етап.

Броят на безработните лица възлиза на 14,9 млн. души към края на август, от които трайно безработните лица, които са били регистрирани към бюрата по труда поне 27 седмици, са 6,2 млн. души, или 42%.

Добрата новина е, че трайно безработните американци намаляват с 323 хил. души през изминалия месец.

Правителството на САЩ е освободило 121 хил. души през август, от които 114 хил. са били на временни позиции, разкрити във връзка с преброяването на населението на страната през тази година.

Частният сектор е създал 67 хил. нови работни места, като заетостта се увеличава най-много в здравния и фабричния сектор, където са разкрити съответно 28 хил. и 27 хил. нови работни места. Заетостта в строителния сектор нараства с 19 хил., но това се дължи до голяма степен на завръщането на работните им места на стачкували през предишния месец служители.

Броят на работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика намалява трайно от началото на рецесията в САЩ в края на 2007 г., като само пет месеца правят изключение.

Днешните данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха още, че средното почасово заплащане е нараснало с 0,3% на месечна база, или с 6 цента, до 22,66 долара на час през юли. През последните 12 месеца заплащането се е увеличило с 1,7 на сто.

Курсът на щатския долар срещу еврото остана без съществена промяна след доклада за пазара на труда и към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2840 долара за евро.

Еврото поскъпва за четвърти пореден ден срещу долара днес, като добавя 0,2% за деня и 0,9% спрямо нивата си от края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още