IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесени настроения обхванаха инвеститорите в Азия

Водещият японски индекс Nikkei 225 скочи с над 2% заради поевтиняването на йената, докато в Китай Shanghai Composite загуби 1,3% от разпродажби в строителния сектор

12:28 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Смесени настроения обхванаха инвеститорите в Азия

Смесени настроения обхванаха инвеститорите в азиатския и тихоокеанския регион и главните индекси на местните фондови борси завършиха търговията в сряда с разнопосочни движения.

Водещият японски индекс Nikkei 225 скочи с над 2% до най-високото си ниво за последния месец заради намесата на правителството на валутните пазари, която понижи курса на йената.

Nikkei 225 заличи загуби от над 1% от сутрешната търговия, след като правителството обяви, че централната банка е интервенирала на валутните пазари от негово име, за да спре възхода на йената. Това си пролича от силното понижение на японската валута с над 2% срещу долара и еврото.

Акциите на големи японски износители като Sony и Honda рязко се повишиха на борсата в Токио, защото по-ниският курс на йената прави стоките им по-достъпни на външните пазари, пише Bloomberg.

Австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 0,8% до 4 661,5 пункта, воден от добивните компании. Доброто им представяне дойде, след като цената на златото постави нов рекорд по време на вчерашната сесия на Нюйоркската метална борса, повишавайки се над 1 271 долара за тройунция,

Фондовата борса в Индонезия продължи да подобрява своите рекорди, като Jakarta Composite нарасна с 3,5% до 3 342,50 пункта, което е рекордно високо ниво. От началото на тази година той се е покачил с близо 30% заради засиления интерес от страна на външни инвеститори. Фондовата борса в Джакарта е привлякла капиталови потоци за над 1,6 млрд. долара през тази година, с което надминава 936-те млн. долара за цялата 2009 г.

В Китай обаче акциите се понижиха заради очаквания, че правителството ще вземе нови мерки, с които да ограничи поскъпването на имотите. Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,3% до 2 652,50 пункта заради разпродажби в сектора на недвижимите имоти.

Shanghai Composite загуби 27% през първата половина на годината, след като правителството на страната въведе ограничения за банковото кредитиране и покупките на повече от един имот. Днес стана ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са нараснали 18% на годишна база през първите осем месеца на годината.

На отрицателна територия се пренесоха и главните индекси в Нова Зеландия, Шри Ланка и Малайзия. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва около 1000 компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи с 0,1% до 124,13 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още