IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища заличиха половината от ръста си тази година

Средната офертна цена в Англия и Уелс е паднала с 1,1% спрямо предходния месец до 229 767 паунда, отчитат от Rightmove

09:54 | 20.09.10 г.
Цените на британските жилища заличиха половината от ръста си тази година

Продавачите на жилищни имоти във Великобритания понижиха офертните цени за трети пореден месец през септември, заличавайки половината от повишението, постигнато от началото на 2010 г., сочат данните на оператора на най-големия сайт за имоти на Острова Rightmove Plc.

Средната офертна цена в Англия и Уелс е паднала с 1,1% спрямо предходния месец до 229 767 паунда, показват данните, цитирани от Bloomberg. За последните три месеца цените са се понижили с 3,4%.

Увеличение на предлагането на имоти за продажба оказва низходящ натиск върху цените, докато ограниченията върху кредитирането разстройват търсенето, обясняват от компанията. Миналата седмица управителят на Английската централна банка Марвин Кинг каза, че балансите на банките „не са в ужасно здрава форма“ и това може да ограничи кредитирането.

„Приливът на допълнително предлагане остави пазара с истински махмурлък“, коментира Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove. „Опитите на продавачите да задържат ценовите повишения, постигнати по-рано през годината, пострадаха от непрекъснатия приток на нови имоти.”

Средният брой непродадени имоти, които се падат на един брокер, се е задържал на рекордно високото ниво от 79 този месец, сочат данните.

В седем от общо десет региона, които следят от компанията, се отчита спад на офертните цени. В Лондон понижението е 1,5%.

Средният брой имоти, които излизат за продажба на седмица, през септември е паднал до 26 хил., най-ниската стойност от април. През юни и юли този брой надхвърли 30 хил. и се задържа над 25 хил. от март насам.

През юли британските банки одобриха 48 772 ипотеки, почти колкото и предходния месец и по-малко от половината от нивото в началото на 2007 г. преди финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още