IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на европейските индекси след добри новини от САЩ

Намираме се в малко абсурдна ситуация, при която пазарите ще се повишават при леко негативни макроикономически данни, коментират анализатори

18:27 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на европейските индекси след добри новини от САЩ

Европейските индекси приключиха петъчната сесия със силен ръст след като по-добрите от очакваното данни за продажбите на трайни стоки в САЩ, успокоиха страховете на инвеститорите за забавяне на световната икономика, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1,11% до 264 пункта, след като през по-голямата част от деня беше на червено. От началото на септември индексът е спечелил 5%.

Френският CAC 40 се повиши с 1,94% до 3782пункта, като акциите на Alcatel-Lucent SA спечелиха 7%

Германският DAX 30 нарасна с 1,84% до 6298 пункта, докато британският FTSE 100 се повиши с 0,93% до 5598 пункта.

Акциите на производителя на спортна екипировка Adidas AG се повишиха с над 5% след като американската Nike Inc. обяви силен ръст на печалбите си от ключови пазари в развиващия се свят.

Данните за продажби на трайни стоки в САЩ предизвикаха силен ръст на индексите както на Wall Street така и в Европа. Инвеститорите обърнаха внимание на факта, че поръчките на трайни стоки, с изключение на военна продукция и самолети, са нараснали с 4,1%

Данните определено са в подкрепа на виждането, че икономиката няма да изпадне в двойна рецесия, казва Кристоф Балз, анализатор на Commerzbank AG.

Междувременно продажбата на нови жилища в САЩ през август остана без промяна на 288 хил.

По-рано днес германският Ifo Institute противно на очакванията обяви, че през септември индексът отчитащ бизнес климата в Германия се е повишил до 106,8 пункта от 106,7 през август.

Пазарът е фокусиран върху следващите ходове на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Очакванията като цяло са за допълнителни мерки за количествено облекчаване. Бернанке ще направи изявление след края на петъчната сесия на Wall Street.

„Пазарите вероятно ще се движат предпазливо в зависимост от това какво ще се случи с очакваното количествено облекчаване [в САЩ]. Намираме се в малко абсурдна ситуация, при която пазарите ще се повишават при леко негативни макроикономически данни“, казва Балз. „Ако данните са прекалено позитивни или прекалено негативни, тогава пазарът рискува спад, защото подобна ситуация прави евентуално количествено облекчаване по-малко вероятно“.

„Най-добрият изход за пазара през следващите няколко седмици е поток от смесени и леко негативни макроикономически новини от САЩ“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още