IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефката на Pepsi е най-влиятелната жена за пета поредна година

Преодоляване на големи предизвикателства и печеливши стратегии за извеждане на ръководения от тях бизнес от тежката ситуация – това обединява влиятелните дами

11:32 | 01.10.10 г.
Индра Нои ръководи успешно не само компанията, но и имиджа си на влиятелна дама. Снимка: Getty Images
Индра Нои ръководи успешно не само компанията, но и имиджа си на влиятелна дама. Снимка: Getty Images

В моменти на криза добрият мениджмънт изпъква най-силно – и това не е тайна за никого. На фирмено или държавно ниво, най-влиятелните хора, които държат властта в ръцете си, всяка година се борят за успеха на своята дейност и вървят стремглаво нагоре или се спускат към дъното на класациите, които определят кой заслужава правото да се нарече влиятелен.

Според класацията на CNN, която подрежда дамите с власт, на първо място тази година е главният изпълнителен директор на PepsiCo Индра Нои. 54-годишната Нои е начело на списъка за пета поредна година, като за това време финализира сделка по придобиването на двете най-големи бутилиращи компании на PepsiCo, което донесе приходи в размер на 60 млрд. долара. Новото предизвикателство пред нея е да осигури годишно намаляване на разходите в размер на 400 млн. долара, което е обещала на инвеститорите.

Ирене Розенфелд, главен изпълнителен директор на Kraft Foods (KFT) е дамата, която се нарежда на второ място в класацията на най-влиятелните дами в света.

Битката на 57-годишната Розенфелд за придобиване на производителя на захарни изделия Cadbury малко поизтъни сметките на най-големия акционер в хранителната корпорация – фонда на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, но в крайна сметка според анализатори сделката в размер на 19 млрд. долара ще се окаже сладка хапка.

На трето, четвърто и пето място в класацията за най-влиятелни дами в света са Патриша Ворц – президент и главен директор на конгломерата Archer Daniels Midland, който се занимава с производство и продажба на семена и растения, Ангела Брайли – управител на здравната компания WellPoint, както и Андреа Йънг – директор на Avon Products, която изнася на пазара продукти за красота и лична грижа.

След като 25 години беше на върха на телевизионната си кариера и се нареждаше сред най-влиятелните имена в шоу индустрията, Опра Уинфри слага край на шоуто си и стартира телевизионния проект OWN (Oprah Winfrey Network) от първи януари следващата година. Този преход в кариерата й обаче не я прави по-малко влиятелна и я поставя на шестото място сред влиятелните жени.

В класацията за дами с най-много власт влиза още и Елен Кюлман, изпълнителен директор на DuPont, която поема компанията преди две години. По време на рецесията фирмата изживява много труден момент, но Кюлман успява да реорганизира и преструктурира бизнеса така, че да го изкара от кризата. След дълъг период на затегнати колани и намаляване на персонала, днес DuPont вече разширяват отделите си.

След Кюлман се нарежда Джини Ромети, вице-президент на IBM, Урсула Бърнс – директор на Xerox, Каръл Барц, която е президент и главен изпълнителен директор на Yahoo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още