IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МТИТС: Достъпът до пазара на услуги на летище София е либерализиран

Вчера Европейската комисия поиска България да осигури недискриминационен достъп до пазара на неземни услуги на летище София

15:41 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МТИТС: Достъпът до пазара на услуги на летище София е либерализиран

Към настоящия момент „Летище София” ЕАД не е единственото дружество, което е лицензирано за извършване на дейности по зареждане на въздухоплавателните средства с горива и масла, следователно няма наличие на монопол при предоставянето на тази услуга.

Това се посочва в изявление на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията в отговор на отправено от Европейската комисия искане към България за осигуряване на недискриминационен достъп до пазара на неземни услуги на летище София.

През 2010 г. са предприети действия по преразглеждане на условията за осъществяване на дейности по наземно обслужване на летище София и е извършено оптимизиране на инфраструктурата и технологиите за извършване на дейностите, в резултат на което със заповед на главния директор са отменени ограниченията на летището, посочват от министерството.

Тъй като към момента на Летище София не съществуват ограничения за извършване на този вид дейност, налице са условия за конкуренция между доставчиците на този вид услуга.

По отношение на твърдението за налагане на прекомерни условия за одобрение на доставчиците на услуги от министерството посочват, че само в рамките на настоящата календарна година са издадени общо 21 лиценза на три дружества, различни от „Летище София” ЕАД, за извършване на 8 вида дейности на летището.

От 2007 г. до този момент са издадени общо над 80 броя лицензи на различни кандидати. От тази статистика се вижда, че лицензионните условия, предвидени в българското законодателство, не са прекомерно завишени, се казва в съобщението.

От министерството подчертават, че поставянето на изисквания към лицата, извършващи този вид дейност, е продиктувано от необходимостта от осигуряване на необходимите равнища на безопасност на полетите и сигурност на гражданските летища.

Съгласно Директивата 96/67 и Закона за гражданското въздухоплаване процедурата за подбор е необходима, когато са налице въведени ограничения по отношения на броя лица, които могат да извършват услуги по наземно обслужване на съответното летище. През месец юни 2010 г. Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ е отменила ограниченията, с което е отпаднала необходимостта от провеждане на процедура по подбор.

„Летище София” ЕАД е извършило договаряне за ползване на офиси и площи. Поради разлики в характера на собствеността са се създали съмнения за неосигуряване на достатъчно еднакъв достъп на различните доставчици на услуги. В тази връзка е инициирана промяна в характера на собствеността, така че цялата инфраструктура на летището да придобие статут на публична държавна собственост, посочват още от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още